Dupa Cehia si Polonia, si Marea Britanie ar putea gazdui sistemul american antiracheta * Ucraina s-a strecurat in planuri prin dezinformare, dar a fost contrazisa rapid de SUA

Londra si Washingtonul au purtat discutii la nivel inalt pe tema unei potentiale amplasari a sistemului american antiracheta in Marea Britanie, informeaza BBC. Informatia apare in contextul in care un general american a declarat, joi, ca SUA nu intentioneaza sa isi extinda proiectul scutului antiracheta in alte state europene, cu exceptia Poloniei si Cehiei. Pe de alta parte, o delegatie a Pentagonului se va afla peste doua saptamani la Kiev pentru a discuta cu autoritatile ucrainene pe tema instalarii scutului in Cehia si Polonia.

Potivit unui articol aparut ieri in The Economist, seful Guvernului de la Londra ar fi facut un lobby intens pe langa presedintele George W Bush pentru ca Marea Britanie sa gazduiasca sistemul antiracheta. Analistii citati de BBC spun ca unul dintre argumentele premierului Tony Blair ar fi fost ca, astfel, tara sa va fi mult mai sigura.

Surse guvernamentale sustin insa ca aceste convorbiri cu Washingtonul nu fac parte dintr-o campanie de lobby, ci pentru "a pastra deschise optiunile Marii Britanii", iar discutiile secrete la nivel inalt continua. Ministrul Apararii din Ucraina, Anatoli Gritenko, a strecurat o soparla ca si Kievul ar fi vizat pentru amplasarea scutului american. Insa consilierul presedintelui SUA pe probleme de securitate nationala, Stephen Hadley, aflat la Moscova, a spus ca nu a auzit niciodata despre negocieri in acest sens cu Ucraina.

"Suntem in acest moment in discutii doar cu Polonia si Cehia, precum si, intr-o oarecare masura, cu Marea Britanie privind amplasarea unei statii de radiolocatie, componenta a sistemului american de aparare antiracheta, iar, intr-un viitor previzibil, noi avem in vedere doar aceste tari pentru amplasarea scutului nostru antiracheta in Europa", a subliniat Hadley.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.