Desi Romania a inceput prima procesul deconspirarii trecutului securistic al unor ziaristi si lideri ai societatii civile si politice, Polonia isi infrunta trecutul comunist sub gemenii de dreapta Kaczynski cu mult mai multa efervescenta.

Lentoarea romaneasca pare sa fie inca o dovada ca sistemul este stapanit inca de fantomele trecutului.In vreme ce presedintele polonez, Lech Kaczynski, a promulgat o lege care interzice fostilor colaboratori ai serviciilor secrete comuniste sa acceada in posturi de conducere in cadrul companiilor de stat sau sa ocupe functii in justitie, fratele sau, Jaroslaw, aflat in fruntea Executivului de la Varsovia, pregateste intrarea in vigoare, la 1 martie, a unui proiect legislativ care va face publice numele informatorilor fostului regim, convertiti, intre timp, in "figuri publice".

Initiativele in materie nu se opresc aici, premierul avand in vedere adoptarea unei legi care ii sa priveze de pensie pe agentii fostelor servicii secrete, iar presedintele retrogradarea generalului Jaruzelski, ultimul lider al Poloniei comuniste, responsabil pentru decretarea legii martiale in tara, in 1981, de care fusese absolvit de Parlamentul de la Varsovia 15 ani mai apoi.

Polonia are nevoie de aceste legi pentru a definitiva tranzitia la democratie, explica gemenii Kaczynski, criticati de unele voci, potrivit carora demersul lor este catalogat drept "o adevarata vanatoare de vrajitoare".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.