Ministrul de externe al Statelor Unite, Condoleezza Rice a calificat drept "extrem de nepotrivita" declaratia unui general rus care avertizase ca Cehia si Polonia ar putea intra in categoria posibilelor tinte pentru armata Rusiei, daca scutul american anti-racheta va fi amplasat pe teritoriul acestor state.

Condoleezza Rice a spus ca oricine isi poate da seama ca prezenta a zece rachete de interceptare nu reprezinta o amenintare pentru nimeni.

Doamna Rice a adaugat ca un astfel de sistem, pentru care ar putea fi nevoie de amplasarea unei baterii de rachete in Polonia si a unei statii radar in Cehia, este necesar pentru apararea Europei in fata unor noi amenintari cum ar fi cele venite din partea Iranului care dispune de tehnologie militara din ce in ce mai avansata.Insa cu totul altfel se vad lucrurile de la Moscova.Intr-un interviu acordat unui ziar guvernamental, generalul Yuri Baluyevsky a explicat ca sistemul de aparare pe care doresc sa il instaleze americanii reduce capacitatea Rusiei de a raspunde unui atac extern.

De asemenea, spune oficialul rus, exista riscul aparitiei unei noi curse a inarmarilor.Declaratiile generalului rus vin pe fondul to mai evidentelor ingrijorari in sferele guvernamentale de la Moscova privind capacitatea tarii de a face fata tehnologiei balistice de care dispun statele occidentale.

Executivul rus a promis ca armamentul rusesc va fi innoit insa aplicarea acestor planuri a fost afectata de o serie de esecuri aparute inca din momentul testarii noilor sisteme de aparare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.