Rusia ar putea sa accepte, desi impotriva vointei sale, ideea amplasarii sistemului american antiracheta in Europa daca acesta ar fi instalat in extremitatea sudica a NATO, in Turcia, Romania sau Bulgaria.

Dar preconizata sa instalare in nordul continentului, in Cehia si Polonia, care are o granita terestra comuna cu enclava rusa Kaliningrad, ridica semne de intrebare, sutine analista rusa de la Institutul pentru economie mondiala si relatii internationale de la Moscova, Irina Kobrinskaia, citata de cotidianul "The Washington Post". Saptamanalul rus "Kommersant Vlast" scrie ca, din punct de vedere militar, plasarea unor rachete de interceptare in Polonia si a unitatilor radar in Cehia reprezinta o idee buna daca se ia in consideratie faptul ca armata americana se pregateste pentru o confruntare cu Iranul. Traiectoria rachetelor intercontinentale sau cu raza medie - daca acestea vor fi create si atintite asupra Europei si Americii - urmeaza un asemenea curs incat Polonia pare locatia optimala pentru interceptarea lor. Cei care sustin ca o locatie mai potrivita pentru interceptarea rachetelor iraniene ar fi Turcia uita insa ca distanta minima pentru o interceptare eficienta este de 1.000 de km. Prin urmare, amplasarea unei baze in Turcia ar fi lipsita de sens, deoarece tara este prea aproape de Iran, scrie publicatia rusa.

Negocierile SUA-Polonia-Cehia, aproape de final

In ciuda protestelor si amenintarilor Moscovei, negocierile americanilor cu Polonia si Cehia sunt destul de avansate. Praga si Varsovia incearca sa obtina cat mai mult in schimbul acceptului lor. Polonezii au cerut sisteme balistice avansate PAC-3 Patriot si chiar noul sistem strategic THAAD (theater high-altitude area defense), sustinand ca bazele de aparare balistica trebuie ele insele sa fie aparate. Este de la sine inteles ca protectia este dorita impotriva rachetelor din Rusia, scrie publicatia rusa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.