Proiectul desfiintarii vizelor pentru cetatenii a 12 state aliate ale SUA in lupta impotriva terorismului a fost adoptat de comisia pentru securitate interna a Senatului american, la cateva ore dupa o conversatie telefonica intre premierul polonez Jaroslaw Kaczynski si secretarul de stat Condoleezza Rice in care seful guvernului polonez s-a pronuntat pentru un acord in privinta instalarii in Polonia a unei baze pentru scutul american antiracheta, relateaza in ultima sa editie cotidianul Rzeczpospolita, ce apare la Varsovia. Votul pe marginea proiectului initiat de senatorul republican George Voinovich a avut loc la cateva ore dupa convorbirea dintre Kaczyñski ti Rice.

Recomandarea comisiei trebuie insa confirmata acum de plenul Senatului, apoi de Camera Reprezentantilor. In opinia unui diplomat polonez, sansele proiectului sunt sporite de faptul ca el nu este legat de legea privind reforma intregii politici cu privire la imigratie. Daca legea va fi adoptata, inainte de a zbura spre SUA, polonezii vor trebui, printre altele, sa anunte prin internet autoritatile americane in legatura cu scopul calatoriei. Daca vor avea retineri, acestea vor putea solicita informatii suplimentare. Autoritatile poloneze vor fi obligate la randul lor sa le transmita americanilor datele de baza ale calatorilor, iar la bordul avioanelor care vor zbura din Polonia spre SUA, inclusiv cele poloneze, vor fi prezenti agenti americani inarmati. Bulgaria, Republica Ceha, Ciprul, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Malta, Polonia, Romania, Slovacia si Republica Coreea vor sa se alature grupului celor 27 de state ai caror cetateni pot in prezent sa calatoreasca in SUA pe o perioada de maxim de 90 de zile fara viza, conform programului ‘’Visa Waiver’’ infiintat in 1988.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.