Uniunea Europeana a cerut Islandei, Liechtensteinului si Norvegiei, state care nu fac parte din blocul comunitar, sa contribuie cu o suma mai mare de bani pentru a avea acces la afacerile de pe piata interna din Romania si Bulgaria.
Norvegia, Islanda si principatul Liechtenstein negociaza in prezent cu Bruxellesul accesul pe piata comunitara, extinsa dupa 1 ianuarie 2007.

Norvegia, tara producatoare de petrol, ar trebui sa plateasca cel mai mult, informeaza Rador. Cele trei state sunt asociate cu UE, in cadrul Spatiului Economic European (SEE).". In virtutea acestui acord, cele trei tari platesc contributii anuale la bugetul UE, in schimbul unui acces liber la pietele europene. In acest fel, Norvegia, Islanda si Liechtenstein isi pot vinde bunurile si serviciile in orice tara a UE. Norvegia a facut o oferta financiara in momentul intrarii Romaniei si Bulgariei in UE, insa Comisia Europeana a considerat-o insuficienta. CE cere ca Norvegia, Islanda si Liechtenstein sa plateasca proportional, la fel de mult pentru Romania si Bulgaria, cat au dat pentru cei 10 noi membri intrati in UE in 2004.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.