Un trib din Vanuatu asteapta venirea Mintuitorului John, cu tancuri, frigidere si steag american.

Locuitorii insulei Tanna din arhipelagul Vanuatu venereaza soldatii americani si se pregatesc pentru sosirea armatei americane. In fiecare 15 februarie, ei marsaluiesc prin insula in uniforme americane cu arme de lemn, isi picteaza "USA" pe piept si saluta steagul Statelor Unite.

John din America

Locuitorii insulei din sudul Pacificului sustin ca la mijlocul secolului trecut o figura mitica i-a vizitat, sfatuindu-i sa reziste influentei politice europene, sa se opuna educatiei crestine date de misionari si sa isi pastreze traditiile religioase. Numele acestei fiinte era John Frum, aceasta fiind probabil o preluare imperfecta a frazei "John from America" ("John din America").

Potrivit BBC, cultul a aparut datorita sosirii armatei americane pe insula in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Privelistea tancurilor, armelor sau... a frigiderelor i-a stupefiat pe bastinasi;


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.