In timp ce purtatorul de cuvant al diplomatiei iraniene, Mohammed Ali-Hoseini, anunta ca negocierile dintre Teheran si Bruxelles vor fi curand reluate, economisii israelieni au calculat cat va costa bugetul tarii o eventuala lovitura aeriana impotriva Iranului.
Concluziile prezentate de cotidianul "Jerusalem Post" nu sunt deloc incurajatoare pentru Tel Aviv. De altfel, pe specialisti nu-i sperie atat cheltuielile de realizare a atacului propriu-zis, cat costul consecintelor acestuia. Doar inchiderea de catre Iran a Golfului Oman va ridica pretul petrolului la 200 de dolari si va conduce la prabusirea burselor internationale, inclusiv cea din capitala israeliana, scria sursa citata.

Pentru a ataca obiectivele "sensibile" din Iran, Israel ar putea utiliza avioane cu o autonomie mare de zbor, avand in vedere ca pentru a ajunge la destinatie, va fi nevoie de cel putin o alimentare, daca nu chiar doua. O ora de zbor cu F-10 costa, potrivit "Jerusalem Post", in jur de 10.000 de dolari, iar mentinerea aparatului in stare permanenta de lupta - 87 milioane de dolari pe an. Astfel, o escadrila de F-16 cu incarcatura nucleara la bord va costa, cu drum cu tot, 360 milioane de dolari anual. La asta se adauga cheltuielile de deplasare in zona a celor trei submarine din dotarea Israelului. Adunat, totul face 600 milioane de dolari. Nu s-a tinut cont de pretul bombelor si nici de o posibila riposta din partea Iranului. Ceea ce ar insemna repetarea atacului israelian. Pe acest fundal, secretarul de stat american Condoleezza Rice a declarat ca SUA ar putea cere Consiliului de securitate al ONU o noua rezolutie care sa prevada sanctionarea Iranului. in locul unei replici, presedintii Siriei si Iranului, Bashar al-Assad si Mahmoud Ahmadinejad au declarat ca vor distruge "complotul" dintre Israel si SUA, intelegere care, in opinia celor doi, "are drept scop dezbinarea siitilor si sunnitilor". in plus, Teheranul a reiterat determinarea lui de a nu se supune vointei comunitatii internationale, suspendand programul de imbogatire a uraniului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.