Liderul nord-coreean Kim Jong-il a fost sarbatorit la implinirea a 65 de ani prin parade, dansuri in costume populare si un festival al florilor, relateaza AFP.

"Ni s-au dat alcool, bere si dulciuri", spune fericit un nord-coreean.

Sarbatoarea nationala este si o ocazie de reuniuni si mese in familie. Coroane de flori au fost depuse in fata unei statui gigantice a lui Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord comuniste. Aniversarea "Iubitului conducator", obiect al unui cult extrem al personalitatii, a fost marcata de numeroase evenimente, de la competitii sportive la un festival al florii nationale, un tip de begonie.
Asa cum se obisnuieste, mii de cupluri au dansat in piata principala din Phenian, in costume traditionale. Cei 23 de milioane de nord-coreeni, victime ale unei penurii cronice de alimente, au primit ratii pe o luna intreaga, cu aceasta ocazie. Nu au lipsit nici apelurile pentru mobilizare in fata "imperialistilor americani" acuzati ca pregatesc un atac impotriva regimului comunist.

Celebrarile au fost o noua ocazie pentru Phenian de a saluta noul sau statut de putere nucleara, confirmat la 9 octombrie prin testul atomic. Presedintele Parlamentului, Choe Thae-bok, a descris testul nuclear ca "demonstratia ce dovedeste maretia si puterea tarii". Liderul nord-coreean sarbatoreste implinirea celor 65 de ani intr-un moment in care pare a avea control deplin asupra tarii, in pofida problemelor grave de care sufera aceasta: foamete, lipsa de electricitate, conturi blocate in banci din strainatate, izolare internationala.

"Pur si simplu nu exista niciun grup de elite capabil sa reprezinte o problema pentru regimul sau", a explicat un analist.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.