Desi majoritatea democrata din congresul american dezaproba politica administratiei republicane a lui George W. Bush in privinta Orientului Mijlociu nu acelasi lucru se intampla si cea a extinderii NATO spre est. Astfel potrivit unui document adoptat cu o larga majoritate de voturi de Comisia pentru Politica Externa a Camerei Reprezentantilor, camera inferioara a Congresului SUA este sustinuta in extinderea NATO prin acceptarea in Alianta a Albaniei, Croatiei si Macedoniei si acordarea de asistenta in probleme de securitate Ucrainei si Georgiei.

Daca mentionarea in cadrul documentului a tarilor din Balcanii de Vest nu este de natura sa creeaza foarte multe probleme cea a celor doua foste republici sovietice risca sa tensioneze si mai mult relatiile dintre Washington si unul dintre cei mai importanti si reclacitranti parteneri de discutie, Moscova. Oficialii rusi au afirmat in mod repetat ca sunt ingrijorati in ceea ce priveste extinderea spre est a organizatiei, estimand chiar ca aderarea la Alianta Atlantica a Ucrainei si a Georgie ameninta securitatea Federatiei Ruse. De altfel preledintele rus Vladimir Putin in flaboiaintul sau discurs de la conferinta pentru securitate de la Munchen a punctat fara nici un dubiu de interpretare "Expansiunea Aliantei Nord-Atlantice spre Europa de Est afecteaza relatia Rusiei cu NATO si nu are nici o legatura cu modernizarea militara a acesteia, cu atat mai putin cu combaterea pericolelor globale, in frunte cu terorismul".

Pana acum Washingtonul a minimalizat gravitatea din ce in ce mai crescanda pe care Moscova o imprima reactiilor sale de protest la adresa extinderii NATO. Ca sa oferim un exemplu legat chiar de discursul lui Vladimir Putin de la Munchen piutem mentiona ca secretarul de stat american a declarat ca "nu a inteles discursul domnului Putin". ‘’Am dificultati in a explica acest discurs, el nu corespunde lumii asa cum noi o vedem, nici relatiilor noastre cu rusii’’, au fost de fapt cuvintele doamnei Rice. Moscova nu pare insa a se limita doar la proteste, recent seful statului major al armatei ruse Iuri Baluevski a declarat ca Rusia s-ar putea retrage din Tratatul asupra fortelor nucleare cu raza medie de actiune daca Statele Unite continua amplasarea de elemente ale scutului antiracheta in estul Europei lucru pe care nu trebuie sa-l uitam Kremlinul il asociaza extinderii NATO in aceasta regiune.

Spre deosebire de doamna Rice, Robert Gates a oferit acestei declaratii un raspuns mai putin ironic. El a declarat ca un astfel de gest al Rusiei ar reprezenta o "problema" pentru Statele Unite dar mai ales pentru Europa incercand sa indice faptul ca adevaratele amenitari pentru Moscova vin din sud nu din vest. Semnat la 8 decembrie 1987, tratatul in cauza a fost considerat de cei mai importanti specialisti in relatii internationale drept un pas important in incetarea confruntarii bipolare. El prevede eliminarea si interzicerea permanenta a unei clase intregi de rachete balistice americane si sovietice cu o raza de actiune de 500 pana la 5.500 de km. In cadrul acestei raze de actiune, Romania, Bulgaria, Cehia si Polonia tari care adapostesc facilitati americane sunt tinte usoare si deocamdata extrem de vulnerabile. Mai periculos decat aceasta vulnerabilitate evidenta a "tintelor" retragerea Rusiei are semnificatia unei reintoarceri in plin Razboi Rece.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.