Instanta italiana a decis sa declanseze, la 8 iunie, primul proces penal asupra programului CIA de transfer extraordinar al unor persoane suspectate de terorism catre terte tari.

Actul de punere sub acuzare priveste 25 de agenti CIA, un ofiter al fortelor aeriene ale SUA si responsabili din serviciile de informatii italiene, printre care fostul sef al contrainfomatiilor militare.E vorba de presupusa rapire a unui cleric suspectat de militantism islamic, la Milano. Acesta se plange ca a fost transportat in Egipt si torturat.

Implicatiile anchetei si procesului

In chestiunea transferurilor de suspecti operate de CIA n-a fost deloc lipsa de anchete - Consiliul Europei, Parlamentul Europei si mai multe comisii parlamentare nationale au facut tot felul de cercetari.Ancheta procurorilor din Italia a dezvaluit o serie de aspecte ale acestei politici, aratand ca CIA-ul a cerut ajutorul europenilor imediat dupa atacurile de la 11 septembrie, in operatiuni de rapire a unor suspecti si transfer al acestora in terte tari, unde ar fi legala tortura.

CIA-ul a facut practic o lista de suspecti, cu ajutorul colegilor din serviciile europene, si a inceput sa-i caute prin intreaga lume.Se pare ca, in final, doar 4 asemenea cazuri de transfer extraordinar au avut loc pe teritoriul european.Iar unul dintre ele a fost cel al lui Hassan Mustafa Osama Nasr, luat pe sus de pe strada, la Milano si dus in Egipt, unde el declara ca a fost torturat, la un moment dat asezat pe o saltea uda - in care cei care-l interogau bagau curent electric.Oficialitatile americane s-au plans ca problema acestor transferuri a fost extrem de mult exagerata de cei care agita stindardul anti-americanismului.

Totusi, in ultimele luni, Washington-ul a incercat sa limiteze consecintele diplomatice ale controversei - un proces la care a ajutat si dorinta multor guverne europene de a lasa problema sa iasa incet-incet din atentie.Iata insa ca, chiar in vreme ce practicile ofensivei impotriva teroriii sunt puse sub semnul intrebarii in instante americane , vine si randul celor europene.Procesul din Italia este primul, dar mandate de arestare pe numele unor agenti CIA au fost emise si in Germania, intr-un caz similar, si e posibil sa mai urmeze si alte actiuni in instanta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.