Presedintele american George W. Bush a raspuns la discursul de la Munchen al colegului sau de la Kremlin, Vladimir Putin, in care acesta acuza SUA ca provoaca o noua cursa a inarmarilor.
Liderul de la Casa Alba a recunoscut ca relatiile dintre cele doua tari traverseaza o perioada dificila, evitand apelativul "prieten" la adresa presedintelui rus.La conferinta de presa extraordinara, Bush a stat cam o ora de vorba cu ziaristii si a raspuns la peste 20 de intrebari. Surprinzator, majoritatea au vizat problematica politicii externe. Atentia s-a axat pe recentele afirmatii ale presedintelui Putin si pe speculatiile vizand o posibila interventie americana in Iran. in ce-l priveste pe Putin si Rusia, "raporturile dintre statele noastre au cunoscut frecvent disensiuni, dar au lasat loc si pentru identificarea unor puncte comune pentru rezolvarea problemelor. in acest spirit voi continua sa lucrez cu Vladimir Putin", a spus Bush. "Cred ca omul cu care am stat de vorba in 2001 a ramas acelasi om cu o vointa puternica. Au existat intre noi divergente de opinii, au existat intre noi intelegeri", a adaugat seful administratiei americane. in acest context, el si-a exprimat convingerea ca "NATO este o forta stabilizatoare, care actioneaza in numele binelui, ceea ce ajuta Rusia". Washington si Moscova, a mentionat Bush, "pot colabora in numeroase dosare. De exemplu, impreuna putem sa-i convingem pe iranieni sa renunte la programul lor nuclear".

Printre altele, presedintele SUA a afirmat ca nu are niciun dubiu ca regimul de la Teheran furnizeaza arme folosite impotriva soldatilor americani in Irak. in acelasi timp insa, el a ezitat sa arunce responsabilitatea exclusiv pe umerii conducerii de varf a Iranului. Comentand, "The New York Times" constata ca vorbele lui Bush constituie cea mai concreta acuzatie formulata la adresa Iranului, care, potrivit lui Bush, arunca in aer securitatea Irakului. "Nu stim daca ordinul pentru aceste livrari de armament a fost dat direct de presedintele Mahmoud Ahmadinejad. stim insa cu siguranta ca au existat asemenea exporturi si nu avem de gand sa lasam lucrurile asa", a subliniat Bush.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.