Nancy Pelosi a spus ca poporul american si-a pierdut increderea in strategia presedintelui Bush

Strategia presedintelui Bush in Irak este pusa la indoiala in Congresul Statelor Unite. in Camera Reprezentantilor a inceput dezbaterile pe marginea unei rezolutii care cere administratiei sa renunte la planurile de suplimentare a numarului de soldati care participa la aplicarea asa-numitului plan de securitate pentru Bagdad.

Este prima dezbatere parlamentara majora pe tema situatiei din Irak de cand democratii au preluat de la republicani controlul Camerei Reprezentantilor.In debutul sedintei, lidera Camerei Nancy Pelosi, reprezentanta a Partidului Democrat a spus ca poporul american si-a pierdut increderea in strategia presedintelui Bush.

La randul sau, congressman-ul Patrick Murphy, coleg de partid cu doamna Pelosi si veteran al razboiului din Irak a spus ca suplimentarea numarului de militari americani ar transmite un mesaj gresit guvernului de la Bagdad.

"Este timpul pentru o noua directie in Irak", a spus Patrick Murphy."inca din perioada in care faceam parte din fotele militare era foarte clar ca daca vrem sa castigam trebuie sa ii asiguram pe irakieni ca nu vom ramane pentru totdeauna acolo.""Trei ani mai tarziu noi inca mai trimitem trupe pentru a le transforma in tinte pentru militanti", a spus Patrick Murphy.

Replica a venit din parte republicanului David Dreier care a spus ca rezolutia propusa si sustinuta de democrati echivaleaza cu o declaratie prin care Statele Unite admit infrangerea.

"Propunerea lor nu are sens din punct de vedere legislativ si este dezastruoasa din punct de vedere strategic.""Admitem infrangerea si trimitem un semnal ca nu avem incredere in soldatii care lupta in Irak", spune parlamentarul republican.

Camera Reprezentantilor va vota asupra rezolutiei vineri. Proiectul va fi supus apoi dezbaterii in Senat.Insa chiar daca va fi adoptat, textul, asemenea unei motiuni simple in Parlamentul Romaniei, nu are caracter obligatoriu pentru guvern care poate ignora sugestiile autorilor propunerii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.