Ambasadorul american la Chisinau propune guvernului Tarlev un acord privind liberalizarea regimului de vize

Ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, Michael Kirby, a propus Republicii Moldova semnarea unui acord cu administratia Bush privind liberalizarea regimului de vize.

Oferta a fost facuta in timpul unei intrevederi dintre diplomatul american si vicepremierul Andrei Stratan, ministrul afacerilor externe si al integrarii europene. Un comunicat al respectivei institutii precizeaza ca reprezentantii serviciilor consulare din Statele Unite si Republica Moldova se vor intalni in curand pentru discutii pe aceasta tema, in vederea finalizarii si semnarii Acordului de Liberalizare a regimului de vize. Decizia Washingtonului e surprinzatoare, stiut fiind faptul ca administratia americana este extrem de rigida si selectiva in privinta acordarii vizelor de intrare pe teritoriul SUA, avand diferende pe aceasta tema inclusiv cu statele din Uniunea Europeana. in plus, pana nu de mult, rapoartele diferitelor organizatii guvernamentale si neguvernamentale (de pilda, ultimul raport al Supporting Human Rights and Democracy) faceau praf conducerea politica de la Chisinau si administratia moldoveneasca, pe toate directiile, de la coruptie pana la incalcari grave ale libertatii de expresie.

Statele Unite sprijina integritatea teritoriala a republicii

Potrivit aceleiasi surse, ambasadorul american a reiterat, pe parcursul discutiilor, sprijinul autoritatilor de la Washington in privinta problemei transnistrene. in viziunea Statelor Unite, aceasta nu poate fi solutionata decat prin respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, precum si a angajamentelor internationale asumate in cadrul OSCE.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.