Disputa dintre Occident si Rusia se refera la problema identitatii Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord NATO, afirma ministrul de externe al Republicii Federale Germane din perioada 1974-1992, Hans-Dietrich Gensher, intr-un articol publicat in cotidianul german Der Tagesspiegel.

Gensher trece in revista pozitiile mai multor lideri ai Germaniei de azi. El incepe cu era si firesc cu Angela Merkel care sambata in cadrul conferintei pentru securitate de la Munchen a tinut un discurs strategic, punand accentul pe necesitatea de a crea o oranduire mondiala unica. Merkel a subliniat, de asemenea, importanta Organizatiei Natiunilor Unite si s-a exprimat impotriva viziunii unipolare a problemelor: nicio tara nu este atat de puternica, incat sa o scoata la capat de una singura in lupta impotriva provocarilor globale. Pentru Genscher cel mai important punct din discursul amintit este solicitarea ei privind o interpretare mai larga a problemelor de securitate, precum si referitor la controlul asupra armelor si apelul la dezarmare.

El continua cu discursul ministrului de externe al Germaniei Frank-Walter Steinmeier, care considera utilizarea fortei militare o masura extrema si care da asigurari ca lichidarea piedicilor existente din colaborarea economica dintre SUA si UE nu este indreptata impotriva unei terte parti. Apoi pe cel al ministrul german al apararii, Franz Josef Jung, a facut apel la o evaluare mai "la rece" a discursului rostit de liderul rus Vladimir Putin si, in opozitie cu reactia secretarului general al NATO, a solicitat intelegere pentru ingrijorarea Rusiei. O atentie speciala o acorda Hans-Dietrich Gensher declaratiilor ministrului german al finantelor, Peer Steinbrueck care a facut in numeroase randuri apel la o mai stransa colaborare a G8 cu colaborare cu China, India si Brazilia. Trecand la anliza discursului tinut de Vladimir Putin, Genscher arata ca principalele probleme pe care le-a abordat liderul rus se refera la solicitarea unei cooperari globale in conditii de egalitate.

Acest discurs trebuie tratat cu toata seriozitatea, chiar si in pasajele in care critica pare a fi exagerata, considera fostul ministrul de externe al RFG. In viziunea sa Rusia se pozitioneaza ca partener cu valoare si drepturi egale. Succesul unitatii europene demonstreaza ca egalitatea in drepturi si ca valoare constituie o conditie obligatorie pentru o cooperare constructiva. Potrivit lui Gensher "intrebarea care s-a facut auzita din directia Moscovei privind modul in care ar trebui inteleasa montarea sistemelor de aparare antiracheta in estul teritoriilor NATO rezoneaza cu intrebarile si temerile asemanatoare formulate in interiorul Aliantei". Pentru fostul sef al diplomatiei RFG problema subliniata de Vladimir Putin este mult mai complexa "nu este vorba nu doar despre relatiile cu Rusia, ci despre identitatea NATO si a UE. Pentru Genscher probleme precum amplasarea de elemente ale scutului anti-racheta american in Europa sunt "chestiuni ce nu trebuie sa se rezolve de anumiti membri ai NATO si UE in regim bilateral", decizia fiind o problema a intregii Aliante si intregii UE.

El adauga referitor la acest punct ca "grupuri formate din astfel de membri si participanti din afara Aliantei au provocat deja intr-un trecut nu atat de indepartat mari prejudicii unitatii interne a NATO". "UE este viitorul nostru, iar parteneriatul transatlantic are pentru noi o importanta primoridiala. NATO trebuie sa revina la mecanismele sale sigure si testate de luare a deciziilor politice. In acelasi timp, un rol imens il are identitatea UE in planul politicii externe si al politicii de securitate", conchide Hans-Dietrich Gensher.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.