Serbia poate deveni o sursa de instabilitate in Balcani daca este "umilita" cu independenta provinciei Kosovo, a avertizat luni ministrul sarb al afacerilor externe, Vuk Draskovic, potrivit agentiei spaniole de presa EFE. "Fiecare tara, inclusiv Serbia, are liniile sale rosii dincolo de care nu se poate trece", a declarat Vuk Draskovic presei, la Bruxelles, unde a avut loc forumul Uniunea Europeana-Balcanii de vest, cu ocazia reuniunii ministeriale a UE.

La asa-numitul "Forum Balcanic" au participat troica UE si ministrii afacerilor externe ai tarilor din zona. Potrivit ministrului Draskovic, UE a pus luni un ‘lacat dublu’ reluarii negocierilor cu Belgradul pentru ca a cerut, pe de o parte, formarea unui executiv proeuropean si, pe de alta parte, un angajament de cooperare cu Tribunal Penal International pentru fosta Iugoslavie.

Citeste si:

Convorbirile in vederea acestui acord, care constituie un prim pas pentru indeplinirea aspiratiilor europene sarbe, au fost suspendate dupa ce procurorul sef al TPI, Carla del Ponte, a acuzat Belgradul de lipsa de vointa pentru arestarea fostului sef militar Ratko Mladic, acuzat de genocid. "Daca Serbia este umilita, este greu de sperat ca va exista entuziasm pentru UE", a apreciat Vuk Draskovic."Serbia nu poate fi singura tara din lume dupa al Doilea Razboi Mondial ale carei frontiere sa se schimbe impotriva vointei ei", a subliniat ministrul sarb al Afacerilor Externe.