Serbia poate deveni o sursa de instabilitate in Balcani daca este "umilita" cu independenta provinciei Kosovo, a avertizat luni ministrul sarb al afacerilor externe, Vuk Draskovic, potrivit agentiei spaniole de presa EFE. "Fiecare tara, inclusiv Serbia, are liniile sale rosii dincolo de care nu se poate trece", a declarat Vuk Draskovic presei, la Bruxelles, unde a avut loc forumul Uniunea Europeana-Balcanii de vest, cu ocazia reuniunii ministeriale a UE.

La asa-numitul "Forum Balcanic" au participat troica UE si ministrii afacerilor externe ai tarilor din zona. Potrivit ministrului Draskovic, UE a pus luni un ‘lacat dublu’ reluarii negocierilor cu Belgradul pentru ca a cerut, pe de o parte, formarea unui executiv proeuropean si, pe de alta parte, un angajament de cooperare cu Tribunal Penal International pentru fosta Iugoslavie.

Convorbirile in vederea acestui acord, care constituie un prim pas pentru indeplinirea aspiratiilor europene sarbe, au fost suspendate dupa ce procurorul sef al TPI, Carla del Ponte, a acuzat Belgradul de lipsa de vointa pentru arestarea fostului sef militar Ratko Mladic, acuzat de genocid. "Daca Serbia este umilita, este greu de sperat ca va exista entuziasm pentru UE", a apreciat Vuk Draskovic."Serbia nu poate fi singura tara din lume dupa al Doilea Razboi Mondial ale carei frontiere sa se schimbe impotriva vointei ei", a subliniat ministrul sarb al Afacerilor Externe.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.