La sfarsitul anilor '70, China a introdus asa numita politica a unicului copil, pentru a limita cresterea populatiei. Dar incercarea de a rezolva O problema demografica a dus la alta. si asta, fiindca prea multi parinti doresc ca acest unic copil sa fie baiat.

Guvernul chinez estimeaza acum ca in anul 2020 ar putea exista peste 30 de milioane de barbati, la varsta casatoriei, care nu-si vor putea gasi o nevasta.

Copiii de la gradinita Hway Kang din orasul Huizhou, exerseaza un salut in engleza. Copiii sunt pe cateva randuri, asteptand cuminti s-o asculte pe educatoare.

Ajunge sa te uiti la ei si iti dai seama ca exista o problema. in primul rand sunt trei baieti, pe urma o fetita intr-un pulover roz, pe urma inca doi baieti.

"Eu cred ca e mai bine sa fie mai multi baieti", spune unul dintre cei din primul rand, "fiindca atunci putem sa le ajutam mai bine pe fetite."

"si mie", adauga el, "imi place mai mult sa ma joc cu baietii, fiindca sunt la fel ca mine."

"Mie imi place sa ma joc cu fetele fiindca sunt mai frumoase", spune o fetita."

"Baietii sunt batausi, si mi-e frica tot timpul ca ma bat."

Sunt foarte putine fete cu care s-ar putea ea juca, insa. in ultimii ani, in scoli vin tot mai multi baieti.

in China, familiile pot avea un singur copil, si parintii prefera sa aiba un baiat. Sarcinile sunt adesea intrerupte cand se stie ca s-ar naste o fata.

Directoarea spune ca are probleme din cauza acestei disproportii. Zice ca intr-una din clase sunt 31 de baieti si doar opt fete.

in astfel de situatii fetele incep sa-i imite pe baieti si devin agresive.

in recreatie, fetele trebuie sa stie cum sa se apere si se pare ca au invatat. O fata chiar reuseste sa goneasca patru baieti care vor sa se uite la ce-a desenat ea.

Autoritatile sunt ingrijorate insa de ce s-ar putea intampla peste 20 de ani, cand copiii acestia vor creste si vor dori si ei sa se aseze la casa lor. Caci multi dintre baietii de gradinita de acum nu vor avea cu cine sa se casatoreasca.

intr-un sat din insula Hainan, se intrezareste cam cum va arata viitorul. Liu Yaxiao are trei frati, toti trecuti de 30 de ani, toti neinsurati.

Cand ii prezinta, stau toti pe marginea patului, aratand jenati si usor pierduti.

S-au nascut inainte de a fi lansata politica unicului copil, dar tot nu-si pot gasi o nevasta, fiindca in satul lor aproape toate fetele au plecat sa-si caute de lucru in alta parte.

Se ingrijesc singuri, isi gatesc singuri si asta e cam jenant intr-o tara unde femeile gatesc de obicei.

Liu Zading este unul dintre frati. Are motocicleta, haina de piele, face tot ce poate sa arate 'cool'. Dar nu are pe cine sa impresioneze.

"Sunt multi ca noi, intre 18 si 30 de ani, necasatoriti", spune el.

"Vecinii sunt toti ca noi. Nu stiu ce sa fac, unde as putea cauta o nevasta."

"Sunt vai de capul meu, nu stiu cine m-ar putea ajuta."

Fratii s-au asezat la masa, ei intre ei. Afara, in fata magazinului din sat, un grup mare de barbati si adolescenti asteapta ceva.

Trag cu coada ochiului spre strada principala, doar doar o aparea vreo fata. Dar strada e pustie.

Iar in viitor, intr-o astfel de situatie s-ar putea gasi tot mai multi holtei, in toata China.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.