Ambitiile nucleare ale Iranului au determinat unele state din Orientul Mijlociu sa-si afirme interesul pentru tehnologia atomica. Au fost initiate programe in acest sens. Desi statele arabe sustin transformarea regiunii intr-o zona fara armament nuclear.
ISRAEL detine doua reactoare atomice, la Dimona si Nahal Sorek. Oficial, instalatiile sunt destinate cercetarii. Se crede ca la Dimona a fost produs material de fuziune suficient fabricarii intre 80 si 200 de focoase nucleare. Israelul nu discuta deschis despre arsenalul sau atomic, in virtutea politicii sale de "ambiguitate", menita sa descurajeze statele rivale din regiune si sa evite, de cealalta parte, cursa inarmarilor. IRAN vrea sa construiasca o retea de complexe nucleare cu scopul de a maximiza exporturile de petrol si gaze naturale, fiind al doilea stat cu cele mai mari rezerve energetice. Rusia acorda asistenta Iranului pentru construirea primei centrale nucleare, ale carei lucrari au fost demarate inainte de revolutia islamica din 1979, situata la Bushehr, in sud-vestul tarii. EGIPT si-a suspendat programul energetic nuclear dupa dezastrul de la Cernobil din 1986. Acum doreste relansarea lui, pentru a raspunde cererilor de energie si a conserva rezervele de petrol si gaze naturale, estimate la circa 15,5 miliarde de barili, suficient pentru urmatorii 34 de ani. Centralele nucleare se afla in stadiul incipient. ARABIA SAUDITA s-a alaturat partenerilor din cadrul Consiliului de Cooperare din Golf, Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar si Emiratele Arabe Unite in derularea unui proiect energetic civil, in special pentru alimentarea statiilor de desalinizare, dezvaluit in decembrie 2006. TURCIA intentioneaza sa demareze in 2008 contructia a trei centrale nucleare cu o capacitate totala de 5.000 de megawati, pentru a evita orice criza energetica pe viitor. Pe lista tarilor din Orientul Mijlociu care au proiecte nucleare figureaza, de asemenea, Tunisia, Algeria (care dispune de rezerve insemnate de uraniu), Libia si Maroc. UE a votat sanctionarea Iranului, oferindu-i totodata sansa de a relua negocierile de rezolvare a crizei


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.