"Statele Unite isi ies din frontierele nationale in toate domeniile si acest lucru este foarte periculos, nimeni nu se mai simte in siguranta pentru ca nimeni nu poate gasi refugiu in dreptul international", a declarat Vladimir Putin cu ocazia unui discurs tinut la München, in cadrul unui summit despre securitate.

Desi nu a mentionat in mod explicit interventia americana din Irak, Putin a prevenit asupra consecintelor pe care o astfel de interventie militara, realizata fara mandat de la Natiunile Unite, le poate avea asupra pacii lumii: "Folosirea fortei nu este legitima decit pe baza unui mandat al Natiunilor Unite, nu al NATO sau al Uniunii Europene. In caz contrar, ne indreptam spre un impas si ar fi un impas grav".

SUA nu sint singure pe lume

Putin a adaugat ca lumea in care traim nu este unipolara (asa cum ar putea da impresia unele actiuni ale guvernelor americane) si nici nu ar trebui sa fie: "O lume unipolara nu inseamna in practica decit un singur lucru: un singur centru de putere, un singur centru de forta, un singur centru de decizie care actioneaza ca un stapin unic, un suveran unic.