Mare agitatie in Marea Britanie, autoritatile de la Londra fiind acuzate ca au incercat sa musamalizeze posibila legatura dintre focarul de gripa aviara din Ungaria, depistat recent, si cel din Marea Britanie, inregistrat acum zece zile.

N-a trecut decat un an de la megascandalul aviar din Romania, care a avut in centru ferme din judetul Brasov, "puse la pamant" de virusul H5N1 depistat la pasaretul din dotare. S-a vor- bit intens atunci despre un import de pui de curca din Ungaria, care ar fi fost suspectat ca vehicul de transport pentru gripa aviara care a reaparut din senin in Romania in aprilie 2006.

La 24 aprilie, Jurnalul National, citandu-l pe directorul Directiei Sanitar-Veterinare, Gabriel Predoi, publica o informatie potrivit careia in doua gropi descoperite in curtea fermei Patiprod "au fost arse cadavre de pui de curca, infestati cu virusul gripei aviare". La data de 24 aprilie, explica atunci Predoi, "testele rapide au dovedit infestarea cu virusul gripei aviare. Infectia a existat la Patiprod, pe pui de curca, si au ascuns acest lucru. Concluzia este ca infectia cu virusul gripei aviare a aparut la ferma de curcani".

Citind informatiile care sunt vehiculate zilele acestea de presa britanica, este imposibil sa nu ai un sentiment de d...ja-vu, cu atat mai mult cu cat tot curcile sunt incriminate, si tot Ungaria este vizata.

CONTAMINAREA. Pe scurt, Ministerul britanic al Agriculturii informa joi ca virusul H5N1 al gripei aviare, detectat saptamana trecuta in Marea Britanie la o crescatorie de pasari din Suffolk, "ar putea fi identic" cu cel descoperit in Ungaria recent. "Guvernul a declansat si continua ancheta privind originea aparitiei gripei aviare in crescatoria din Suffolk, dupa ce o serie de teste stiintifice preliminare au aratat ca virusul din Suffolk si recentele cazuri de aviara din Ungaria ar putea fi identice", a declarat un purtator de cuvant al Departamentului Mediului, Alimentatiei si Afacerilor Rurale (DEFRA).

FERMELE DIN UNGARIA. Potrivit declaratiilor unui responsabil din cadrul serviciilor veterinare ale Guvernului, rezultatele testelor arata ca fermele de curcani din cadrul grupului Bernard Matthews, din Holton (Suffolk), ar fi putut fi contaminate prin intermediul pasarilor importate din Ungaria. El a adaugat ca grupul Bernard Matthews a acceptat sa suspende provizoriu transportul de produse din exploatarea sa intre Marea Britanie si Ungaria, atat timp cat nu sunt cunoscute rezultatele anchetei. Un purtator de cuvant al Ministerului Agriculturii a declarat ca testele preliminare au permis detectarea prezentei virusului in alte trei unitati ale fermei de la Holton.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.