Excentricul milionar britanic Sir Richard Branson - cunoscut, printre altele, pentru recordurile sale in materie de yachting si navigatie solitara - a anuntat ca il va premia pe cel ce "va salva planeta de poluare si incalzire globala" cu suma de 10 milioane de lire sterline, adica 15 milioane de euro.

Mai exact, premiul urmeaza sa fie acordat celui care va elabora o metoda eficienta de a "curata" atmosfera terestra de excesul de bioxid de carbon, "principalul vinovat" de aparitia efectului de sera si, prin urmare, de incalzirea globala. Iar pentru a fi sigur ca premiul va fi cistigat pe merit, miliardarul Sir Richard (creatorul si posesorul brandului "Virgin", ce cuprinde de la companii aviatice si feroviare pina la mass-media) a si alcatuit un juriu, format din personalitati in a caror expertiza are incredere: James Lovelock, creatorul "Teoriei Gaia" (care considera ca planeta noastra este un organism viu), James Hansen, specialistul de la NASA ce are meritul de a fi primul om de stiinta care a atras atentia guvernului SUA asupra incalzirii globale, sau zoologul si exploratorul australian Tim Flannery.

Printre apropiatii lui Sir Richard Branson se numara si fostul vicepresedinte american si candidat democrat la alegerile din 2004, Al Gore, si el "profund preocupat "de efectele incalzirii globale. In ciuda aparentelor, sarcina viitorului "Salvator al Planetei" nu este, totusi, una imposibila, in prezent existind tehnologii care permit "capturarea" si stocarea bioxidului de carbon emis in atmosfera de termocentrale. Dar Sir Richard vrea o "solutie definitiva" care sa curete "repede si eficient" toata atmosfera de nocivul gaz acumulat in ultimul mileniu.

Excentricul miliardar a recunoscut ca ideea unei astfel de recompense i-a fost inspirata de Amiralitatea si Parlamentul Britanic, institutii care la sfirsitul secolului al XVII-lea au creat un premiu asemanator (in valoare de 20.000 de lire sterline, suma astronomica pentru acea vreme) pentru gasirea unei metode eficiente de masurarea a longitudinii. Acel premiu a fost cistigat in 1773 de ceasornicarul John Harrison din Yorkshire.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.