In capitala Chinei, Beijing, incepe o noua runda de negocieri pe marginea programului nuclear nord-coreean. Discutiile, la care participa reprezentantii celor doua Corei, Chinei, Japoniei, Rusiei si Statelor Unite, sunt marcate de un optimism rezervat.

In ianuarie, Statele Unite si Coreea de Nord au anuntat ca negocierile de la Berlin au avut rezultate neasteptat de bune, de aceea agenda discutiilor de la Beijing va fi una incarcata.

Se asteapta sa fie abordata chestiunea unei posibile inghetari a operatiunilor nord-coreene de producere a plutoniului. De asemenea, se va discuta despre eventuala intoarcere a inspectorilor internationali in Coreea de Nord. in schimb, Occidentul ar urma sa livreze noi cantitati de petrol regimului de la Phenian.

Dupa sosirea la Beijing, reprezentantul nord-coreean a afirmat ca este gata sa discute primele etape din cadrul acestui proces. El a cerut insa Statelor Unite sa puna capat atitudinilor ostile.

Pe de alta parte, trimisul american Cristopher Hill a negat relatarile aparute in presa japoneza, potrivit carora Statele Unite si Coreea de Nord ar fi semnat deja un memorandum in cursul intalnirii din Ianuarie.

Discutiile de luni din Beijing survin la 4 luni dupa ce Coreea de Nord a efectuat primul sau test nuclear.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.