Sarind in apararea dreptului la existenta a noului buget al SUA pe anul 2008, din care o mare parte este destinat nevoilor militare, noul sef al Pentagonului, Robert Gates a declarat ca in afara razboiului global impotriva teorismului, Statele Unite se pot confrunta cu pericolul emanat de state precum Rusia si China.

In acelasi timp, practic, armata americana a decis deplasarea mai catre granitele Rusiei a sistemului ei de aparare antiaeriana. in ajun, ministrul rus al apararii, Serghei Ivanov, prezentase in parlament planurile de perfectionare a fortelor militare nationale.

"Avem nevoie de intregul spectru de mijloace militare, atat de trupe terestre, capabile sa lupte cu armate numeroase si putenice, dar si de unitati mobile cu destinatie speciala, capabile sa indeplineasca misiuni de combatere a terorismului, pentru ca noi nu stim ce se intampla in state precum Rusia, China, Coreea de Nord, Iran si altele", a spus Gates, vorbind la audierile din comisia de inarmare a Camerei reprezentantilor din Congresul SUA.

Potrivit BBC, spre deosebire de predecesorul sau, Donald Rumsfeld, noul patron al Petagonului a chemat la sporirea efectivului uman al armatei si a corpului de puscasi marini. O necesitate evocata in egala masura, inclusiv de presedintele George Bush. "Cu exceptia luptei impotriva terorismului international, trebuie sa fim foarte atenti la pozitiile extrem de schimbatoare ale unor tari ca Rusia si China, care, in plus, isi dezvolta propriile lor armate", a subliniat Gates.

Speculatii confirmate

Numit ministru al apararii in decembrie anul trecut, Gates a declarat in ziua instalarii sale in noua functie ca "Vladimir Putin incearca sa restituie pentru Rusia statutul de mare putere, sa renasca mandria nationala a statului, bucurandu-se de o mare popularitate la el acasa pentru ceea ce incearca sa faca". Putin, spunea la acea data succesorul lui Rumsfeld, doreste sa restabileasca influenta exercitata de altadata de Moscova asupra Orientului Mijociu, depune eforturi substantiale pentru a-si reinstaura cu ajutorul resurselor naturale de care dispune, controlul asupra fostelor republici sovietice si nu numai.

Ultima interventie a lui Gates nu face decat sa confirme speculatiile analistilor rusi, in opinia caruia, pe masura apropierii alegerilor prezientiale americane, retorica antiruseasca se va amplifica, iar daca lucrurile nu sunt bine tinute in frau, consecintele s-ar putea dovedi dintre cele mai neplacute.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.