Concluzia apartine unui sondaj Gallup, bazat pe experienta personala a cetatenilor

Irlanda si Marea Britanie sunt tarile europene cu cea mai mare rata a criminalitatii, arata un sondaj Gallup, realizat la cererea Comisiei Europene si a ONU. Topul continua cu Estonia, Olanda si Danemarca. Toate aceste tari au rate ale criminalitatii de zece ori mai mari decat media europeana, in timp ce Finlanda este tara cu cele mai putine infractiuni.

Practic, este de zece ori mai probabil ca un cetatean sa cada victima celor mai raspandite 10 acte criminale in aceste tari decat in orice alt loc in Europa, arata cercetarea. Daca Irlanda conduce in clasamentul general, Marea Britanie este lider la spargeri si atacuri stradale. Londra este capitala cea mai periculoasa din UE, 32% din locuitori declarand ca au fost victime ale furturilor. Paradoxal, cercetarea arata ca britanicii nu sunt extrem de ingrijorati privind infractorii si siguranta proprie. La nivelul UE, sondajul arata ca circa 30% din cetateni nu se simt in siguranta pe strada. Amsterdam, Dublin, Belfast si Copenhaga se aliniaza dupa Londra, in ierarhia infractiunilor cele mai cunoscute, cum ar fi furturile din masini sau din buzunare si spargerile. Germania iese in evidenta prin cele mai multe infractiuni de natura sexuala, in timp ce Franta conduce la cele provocate de ura.

Burlacii englezi, cauza problemelor

Dat fiind ca zona centrala a Londrei este si cea care conduce in rankingul privind prosperitatea, specialistii cred ca ratele mari ale criminalitatii in orasele bogate ale Europei sunt "partea proasta a unui lucru pozitiv", dupa cum a declarat Jan van Dijk, unul din specialistii care au contribuit la analizarea datelor. Cotidianul "The Telegraph" da vina pe cultura nord-europeana a consumului exagerat de alcool, care ar putea explica nivelul mare al infractiunilor stradale in tarile nordice. Publicatia opineaza ca mare parte din infractiunile ce au drept cauza betia in Dublin (Irlanda) sunt cauzate, de fapt, de englezi, care vin in weekend, pentru petreceri ale burlacilor. De asemenea, multi dintre burlacii englezi aleg ca destinatie Estonia, Olanda sau Cehia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.