Agresori inarmati au ucis ieri, la Bagdad, un judecator si un avocat ai Tribunalului Special care ii va judeca pe Saddam Hussein si pe acolitii acestuia. Este prima oara cand angajati ai tribunalului cad victime insurgentilor. Tot ieri, doua atentate cu bomba s-au soldat cu cel putin zece morti din randul fortelor irakiene.

Tribunalul Special a fost infiintat la sfarsitul lui 2003, dupa inlaturarea regimului dictatorial al lui Saddam Hussein, care va fi judecat pentru crime de razboi, crime impotriva umanitatii si genocid. Judecatorul Barwez Mohammed Mahmud al-Merwani si fiul sau, avocatul Aryan Barwez al-Merwani, au fost impuscati in cap, in districtul Azamyiah, din nordul capitalei, a relatat un alt fiu al judecatorului, Kikawz Barwez Mohammed al-Merwani, citat de Associated Press.
Victimele au fost ucise in momentul in care incercau sa se urce la bordul autovehiculului parcat in fata locuintei lor.

Asasinatele au loc la o zi dupa ce Tribunalul a pus sub acuzare cinci membri ai fostului regim, intre care fratele vitreg al lui Saddam Hussein, Barzan Ibrahim al-Hassan al-Tikriti, si fostul vicepresedinte Taha Yassin Ramadan. Oficialii sunt toti acuzati de crime impotriva umanitatii.
Cu toate acestea, un oficial al Tribunalului sustine ca asasinatul nu are legatura cu activitatea judecatorului. "Nu a fost ucis pentru activitatea depusa in cadrul Tribunalului. A fost ceva personal. Nu am mai multe detalii, dar am initiat o investigatie amanuntita", a explicat oficialul, preferand sa se exprime sub protectia anonimatului.

Tribunalul este alcatuit din peste 60 de membri, insa identitatile acestora nu au fost facute publice, tocmai din ratiuni de securitate. Nici locatia exacta a salii in care va fi judecat Saddam Hussein nu este cunoscuta, desi se stie ca se afla undeva in asa-numita "zona verde" de securitate maxima din centrul Bagdadului.

Atentate in serie

Doua atentate cu masina-capcana s-au produs ieri la Bagdad. Zece soldati irakieni au fost ucisi si alte cateva zeci de persoane au fost ranite. Prima deflagratie a vizat o baza a armatei irakiene din centrul Bagdadului si a provocat moartea a sase militari si ranirea altor 25. A doua explozie s-a produs la un punct de control din sudul capitalei si a ucis patru militari irakieni, potrivit surselor de politie. Exploziile au putut fi auzite in toata capitala. Coloane de fum negru s-au ridicat din perimetrele vizate de insurgenti. Fiare contorsionate si fragmente de trupuri umane au fost imprastiate pe arii extinse. Trupele americane au blocat accesul, iar elicoptere militare au survolat zonele vizate de explozii.

Violentele de ieri au avut loc la numai doua zile dupa un atac sinucigas cu masina-capcana soldat cu moartea a 125 de persoane, in orasul Hilla, situat la aproape 100 de kilometri sud de Bagdad. Cu exceptia unui atac comis anul trecut, acesta este cel mai sangeros atentat care a lovit Irakul, dupa inlaturarea lui Saddam Hussein.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.