Publicatia britanica "The Sun" a dat publicitatii inregistrarea video realizata din cabina de pilotaj a bombardierului american A-10 Thunderbolt care a atacat, din greseala, un convoi britanic.

Incidentul, soldat cu moartea unui soldat britanic, s-a consumat la inceputul campaniei irakiene - in martie 2003. Oricum, Londra vrea explicatii din partea SUA. intre timp, la Washington, republicanii au reusit sa blocheze in Senat o dezbatere pe tema razboiului din Irak.

Seful diplomatiei de la Londra, Margaret Beckett, a asigurat ca autoritatile de la Londra coopereaza cu SUA pentru a obtine mai multe date vizand nefericitul eveniment de acum aproape patru ani. "Este normal ca atat noi cat si Statele Unite sa intelegem ce anume s-a intamplat acolo", a spus ministrul. "E o chestiune importanta, care trebuie rezolvata. Totusi, ramanem increzatori", a adaugat Becket. Dezvaluirea intervine in contextul in care, potrivit sondajelor de opinie, tot mai multi britanici se pronunta pentru retragerea trupelor lor din Irak. Or, acest nou episod poate tensiona si mai mult starea de spirit. De notat este ca, pe acest fundal, premierul Tony Blair, tot mai criticat pentru o prea mare apropiere de SUA, l-a recunoscut, practic, pe Gordon Brawn, succesorul sau in Downing Street.

"Nu ne vom opri"

Afisand o unitate care parea puternic deteriorata dupa victoria democratilor in alegerile de anul trecut, republicanii presedintului George W. Bush au reusit sa blocheze o dezbatere neplacuta pentru Casa Alba, legata de conflictul irakian. Fara sa se lase intimidati, democratii au promis ca vor reveni asupra subiectului. "Vom discuta. Ne pot temporar impiedica, dar nu ne vom opri", a avertizat liderul democrat Harry Reid. si, cu siguranta, asa va fi. Prilejul l-ar putea oferi chiar dezbaterile legate de planul bugetar, prezentat de presedintele Bush si care acorda prioritate operatiunilor militare. Dupa cum a precizat insusi liderul de la Casa Alba, este un proiect concentrat pe combaterea terorismului si care solicita o suma suplimentara de 235 miliarde de dolari pentru actiuni armate. "Suntem in razboi, iar prioritatea trebuie sa fie asigurarea resurselor necesare destinate armatei", subliniaza documentul.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.