“Suntem pe punctul de a pune in aplicare planul pentru Irak. Dorim sa o facem cat mai repede posibil” a declarat luni cu ocazia unei reuniuni a cabinetului sau asupra proiectului de buget pentru 2008, axat pe razboiul din Irak presedintele american George W. Bush.
Dupa cateva saptamani extreme de sangeroase soldate cu moartea a mai mult de 200 de personae dintre care 130 numai intr-o singura zi, sambata trecuta seful de la Casa Alba a tinut sa puncteze "Succesul acestui plan va depinde de capacitatea si vointa irakienilor de a face munca dificila si noi intentionam sa ajutam in a face aceasta munca". Dupa ce in momentul publicarii raportului bipartisan asupra Irakului exprimasera deschis critici la adresa planului propus de Casa Alba reprezentantii partidului republican par sa isi fi schimbat radical pozitia in acest sens. Astfel adversarii noii strategii anuntate de presedintele George W.Bush nu au strans decat 49 de voturi din 100 necesare pentru a accelera dezbaterea unui proiect de rezolutie care ar fi exprimat dezacordul Senatului fata de desfasurarea a 21.500 militari suplimentari in Irak.

Desi nu avea un caracter constrangator adoptarea rezolutiei propuse de doi alesi foarte influenti, John Warner, fost presedinte republican al comisiei pentru servicii militare, si Carl Levin, succesorul sau democrat era considerata un moment crucial pentru soarta razboiului din Irak. Dezbaterile vor continua in paralel cu examinarea proiectului de buget propus de administratie pentru razboaiele din Irak si Afganistan, care prevede peste 93 de miliarde de dolari, din totalul de 624,6 miliarde de dolari destinati apararii in general.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.