Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, a sosit ieri dupa masa intr-o vizita oficiala la Chisinau, la invitatia omologului sau din Republica Moldova, Vladimir Voronin, informeaza Rompres. Presedintele georgian a fost intampinat la Aeroportul International Chisinau de catre seful statului moldovean.

Potrivit purtatorului de cuvant al presedintiei georgiene, Alan Gagloev, scopul declarat al vizitei lui Saakasvili este transmiterea unui mesaj de "sustinere a poporului moldovean in lupta pentru independenta si pentru alegerea europeana". El a precizat ca aceasta vizita nu are drept obiectiv sustinerea vreunui candidat la alegerile parlamentare din Republica Moldova, prevazute pentru data de 6 martie, presedintelele georgian urmand sa aiba intalniri cu reprezentantii mai multor forte politice.

Partile vor discuta perspectivele extinderii rolului GUUAM (organizatie creata de Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan si Moldova), problema abordata si in cadrul intrevederii de marti dintre Voronin si omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko. Cu ocazia acestei intrevederi a fost semnata o declaratie comuna in care sunt mentionate aspiratiile europene comune ale celor doua state: necesitatea rezolvarii conflictului transnistrean si a cooperarii pe frontiera comuna pentru combaterea contrabandei. De asemenea, se precizeaza ca Republica Moldova si Ucraina saluta antrenarea in procesul reglementarii conflictului transnistrean a reprezentantilor Uniunii Europene si Statelor Unite, in calitate de observatori.

Contactele presedintelui moldovean Vladimir Voronin cu omologii sai ucrainean si georgian au caracter electoral, dar ele nu contituie un avantaj pentru Partidul Comunistilor, a apreciat liderul Partidului Popular Crestin Democrat din Republica Moldova (PPCD), Iurie Rosca. Aceste "piruete diplomatice ale lui Voronin poarta un caracter electoral, el incercand sa-si creeze un avantaj in raport cu celelalte formatiuni politice prin contactul direct cu presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, si cu presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili", a afirmat Iurie Rosca.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.