“Cred ca vom ajunge la o intelegere cu Uniunea Europeana privind incheierea unui nou acord de partenariat strategic, care va contine si prevederi de ordin economic si, in special, energetic”, a afirmat Serghei Lavrov seful diplomatiei de la Moscova in ajunul intalnirii cu reprezentantii UE de ieri.
Delagatia europeana participanta la reuniunea din capitala rusa a fost alcatuita din Javier Solana, inaltul reprezentant al UE pentru politica externa si securitate comuna Benita Ferrero-Waldner, comisarul european pentru relatii externe si politica de vecinatate, Frank-Walter Steinmeier, seful diplomatiei germane, precum si Luis Amado ministrul de externe al Portugaliei. Problema energetica a fost trecuta pe ordinea de discutii la cererea Uniunii Europene. "Perturbarile in livrarile de titei, provocate de disputa dintre Rusia si Belarus de la inceputul acestui an, subliniaza necesitatea de a crea un mecanism de consultari prealabile intre UE si Rusia, iar noul acord intre Moscova si Bruxelles trebuie sa reflecte principiile fundamentale ale Cartei energiei si sa asigure conditiile pentru o cooperare transparenta, reciproc avantajoasa si nu discriminatorie", a declarat in acest sens Benita Fererro-Waldner.

Rusia a negat orice responsabilitate in declasarea crizelor energetice "Ceea ce se intampla in spatiul fost sovietic si in dialogul nostru in domeniul energetic cu UE si Statele Unite reprezinta pregatirea unor conditii reale pentru securitatea energetica pe baza unei egalitati a drepturilor si obligatiilor furnizorilor, consumatorilor si tarilor de tranzit", a precizat Serghei Lavrov. Pe agenda intalnirii de la Moscova figureaza totodata situatia din Orientul Mijlociu, din Iran, Kosovo, precum si cea din Caucazul de Nord, din Republica Moldova si din Belarus.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.