ACLU si Human Rights Firs, doua organizatii de aparare a drepturilor omului, au anuntat ca l-au actionat in justitie pe secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, in legatura cu actele de tortura comise de militari asupra prizonierilor din Irak si Afganistan. Aceasta este prima procedura de acest gen care vizeaza in mod direct un inalt responsabil american, a precizat presedintele ACLU, Anthony Romero, in cadrul unei conferinte de presa.

Pentagonul a negat faptul ca Donald Rumsfeld ar fi incercat sa justifice actele de tortura comise impotriva prizonierilor. "Respingem cu putere orice afirmatie potrivit careia Departamentul Apararii ar fi aprobat, autorizat sau justificat, o politica de aplicare de rele tratamente asupra detinutilor", se arata intr-un comunicat al Pentagonului. Departamentul Apararii a mai precizat ca aceasta problema a facut deja obiectul a opt mari anchete si ca in nici una dintre ele nu s-a ajuns la concluzia ca a existat o politica de aplicare si incurajare a relelor tratamente.

Plangerea in fata unui tribunal din Illinois a fost depusa in numele a opt persoane torturate si supuse relelor tratamente de catre militarii americani din Irak si Afganistan. Actiunea in instanta este fondata pe "incalcarea, de catre secretarul Donald Rumsfeld, a Constitutiei americane si a conventiilor internationale care interzic tortura", potrivit celor doua organizatii


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.