Al doilea tur al prezidentialelor are loc pe un fond de maxima tensiune si incordare

Incordarea s-a dovedit mult prea mare. Nervii au cedat si dezastrul s-a produs. Un politist a fost ucis ieri, in Ucraina, intr-un atac armat asupra unei sectii de votare. Incidentul a avut loc in zorii zilei, inaintea deschiderii urnelor. Un semn rau? Nu, poate doar o confirmare in plus a faptului ca, dupa cum nota ieri presa electronica de la Kiev, "ceea ce a fost inainte nu va mai fi niciodata, iar ceea ce va fi pe viitor, nimeni nu stie".

Dupa o pauza de trei saptamani, electoratul ucrainean s-a prezentat din nou ieri la urne pentru a-l alege, dintre candidatul opozitiei, Viktor Ianuscenko, si cel al puterii, Viktor Ianukovici pe succesorul lui Leonid Kucima la conducerea statului Doi politicieni cu sanse egale. Atat de egale, incat nimeni nu a putut anticipa scorul scrutinului. Sau nu s-au incumetat. Poate din teama de a nu gresi. Sau de frica sa nu incinga si mai tare starea de spirit, si asa aproape incandescenta. Interesant este ca nici sondajele de opinie nu au mai prea existat in aceste saptamani de ragaz.

Incertitudinea zilei de maine

Unii au pus aceasta precautie pe seama temerilor de a nu adanci si mai mult prapastia creata intre regiunile din estul Ucrainei si care, in primul tur al alegerilor, l-au sustinut pe Ianukovici, si zonele vestice ale tarii, care au votat cu Iuscenko. Primii optand, de fapt, pentru mentinerea tarii lor pe orbita de influenta a Rusiei, ceilalti pentru Europa, pentru o mai mare integrare in structurile europene. Concluzia la aceasta stare de lucruri fiind, potrivit presei locale, ca "nu credita in victoria lui Iuscenko sau a lui Ianukovici, nu manevrele puterii sau ale opozitiei, nici chiar dreptul la libera optiune a ucrainenilor, ci nesiguranta zilei de maine - iata ce ii va indemna pe oameni sa iasa din casa si sa se prezinte la urne".

Un apel zadarnic

Si alegatorii au venit sa-si exercite dreptul constitutional, in numar surprinzator de mare. Pana la ora16.00, cota de participare depasise deja 55 de procente. Oamenii au venit in pofida ninsorii, a gerului si a lehamitei. Straduindu-se sa faca abstractie de masurile suplimentare de securitate adoptate de autoritati, de informatiile tot mai numeroase catre sfarsitul zilei privind incalcarile si neregulile constatate de observatorii internatioanli. Zadarnic a fost, se pare, apelul lansat in ajun, de presedintele Statelor Unite, George W Bush, care a recomandat conducerii Ucrainei, organelor de resort, sa respecte normele democratice.

"Nu vom permite!"

La indemnul Washingtonului, puternic mediatizat de mijloacele ucrainene de informare in masa, Kucima a iesit la rampa. Veniti la vot, a spus el. "Conducerea tarii nu va permite ca un proces democratic, cum sunt actualele alegeri, sa fie transformat in agresiune, adica intr-o revolutie, cum ar dori unii de pe peste hotare", a lansat liderul de la Kiev. La cine s-a referit Kucima? La staff-ul lui Iuscenko sau la echipa lui Ianukovici. In ultima instanta, ambele parti au agitat spectrul tulburarilor sociale in cazul victoriei celuilalt. E adevarat, spre deosebire de adversarul sau, Ianukovici nu a solicitat oamenilor sa iasa in strada, nu i-a chemat in fata sediului Biroului Central Electoral pentru a supraveghea numararea voturilor.

Coloana de tehnica blindata

Ieri, spre seara, Biroul Central Electoral din Kiev a fost inconjurat de forte de ordine. Alaturi, opozitia se pregatea sa ridice o tabara de corturi. In plus, potrivit mai multor surse, spre capitala se indrepta o coloana de tehnica blindata. Zilele trecute, Ministerul ucrainean de Interne si Serviciile Speciale declarasera ca in Kiev nu vor mai fi dislocate trupe, cum s-a intamplat in urma cu trei saptamani. Intre timp, sondajele de opinie de la iesirea de la urne il dadeau invingator pe Iuscenko. La una dintre numeroasele "mese rotunde" organizate la Kiev, analistii nu au vazut cu ochi buni o eventuala victorie a actualului prim-ministru.

Pentru simplu motiv ca nimeni nu va accepta un asemenea final. Nici opozitia, nici Occidentul aflat in spatele ei. Presiunile asupra Ucrainei vor creste. Din afara si din interior. Pe acest fundal, pericolul unei explozii sociale va atinge cote alarmante. Bun, toate acestea sunt simple supozitii. In mod normal, astazi ar trebui sa se cunoasca primele rezultate oficiale ale votului de ieri. Ce se va intampla dupa aceea, imposibil de stiut. In ultima instanta, nici daca va invinge Iuscenko, Ucraina nu se va linisti imediat. Sunt posibile alte scenarii? Exista, oare, asa ceva? Nu. Cu exceptia, poate, a convocarii de alegeri anticipate. Dar acum este dificil de realizat o asemenea varianta. Desi multi au sperat ca lucrurile vor evolua tocmai in aceasta directie. Kucima nu a dorit insa sa anuleze, in ultimul moment, alegerile. Putea sa o faca - sambata seara, in mesajul lui catre natiune. Poate merita mentionat ca, in fata camerelor de luat vederi si a aparatelor de fotografiat, cu buletinul de vot gata sa-l "scape" in urna, Iuscenko si Ianukovici au declarat ca voteaza pentru viitorul Ucrainei. Cu toate ca nici unul dintre cei doi candidati nu stie cum arata acest viitor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.