Batalia pentru suprematie capata accente tot mai evidente in UE. Lupta se duce atat intre "greii" Uniunii, dar mai ales intre "tineri", unde tonul e dat de Polonia.
O ultima repriza a acestei confruntari l-a avut protagonist pe premierul Jaroslaw Kaczynski. Intervievat de cotidianul "Dziennik", el a acuzat Berlinul ca vrea sa "reaproprie" o parte a Poloniei si ca-i maltrateaza pe imigrantii polonezi. "Sa fie Polonia cea care nu vrea sa confirme dreptul de proprietate asupra unui sfert din teritoriul Germaniei? Sa fie Polonia cea care vrea sa rescrie istoria pentru a arunca o parte din responsabilitate asupra victimei?", se intreba retoric Jaroslaw Kaczynski. inainte de al doilea razboi mondial, o treime din Polonia actuala a facut parte din Germania. Varsovia nu mai vrea sa auda vorbindu-se de un loc de comemorare a celor aproximativ 14 milioane de germani expluzati din Europa de Est in 1945. Proiectul crearii unui Centru de documentatie in privinta expulzatilor suscita frecvent furia premierului Kaczynski, care vede in aceasta idee "o tentativa de revitalizare a istoriei celei de-a doua deflagratii mondiale".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.