Scutul american antiracheta, care ar urma sa fie instalat in Europa, agita tot mai mult apele, atat in statele alese sa gazduiasca acest sistem de aparare, cat si in Rusia.

Cehii si polonezii sustin ideea organizarii unui referendum pe aceasta tema, iar Moscova nu vrea sa accepte argumentele invocate de americani in decizia amplasarii sistemelor de aparare antibalistice.

Dupa cum a declarat, sambata, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, motivele SUA de a desfasura componente ale unui scut antiracheta in Europa nu reprezinta un raspuns adecvat la pericolele moderne si nu conving Moscova. "Motivele pe care le-am auzit nu ne conving ca este un raspuns adecvat la amenintarile reale care exista, astazi, in sfera proliferarii nucleare si a rachetelor", a spus Lavrov, la intoarcerea de la Washington, unde a participat la reuniunea Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, compus din SUA, Rusia, UE si ONU. Americanii sustin ca sistemul de aparare din Europa, mai precis din Polonia si Cehia, ar putea intercepta posibilele rachete balistice intercontinentale lansate de Iran sau Coreea de Nord. Anterior, si presedintele Vladimir Putin declara ca pretextele Washingtonului sunt neconvingatoare si ca Rusia considera planurile SUA o amenintare la adresa securitatii sale nationale. Totodata, Lavrov a vorbit despre nelinistile Rusiei fata de influenta militara in crestere a SUA si NATO in Europa, care nu pare sa fie justificata de motive intemeiate. "Este o evolutie alarmanta. Balanta intre est si vest in materie de armament conventional s-a schimbat semnificativ", considera Lavrov, amintind ca multe dintre statele semnatare ale Pactului de la Varsovia sunt acum in NATO.

Opozantii scutului din Cehia si Polonia vor referendum

Alianta a fost criticata de seful diplomatiei ruse si pentru ca nu a ratificat un tratat de limitare a armamentului conventional in Europa. In Polonia si Cehia, tari care si-au manifestat dezacordul fata de scutul american inclusiv prin manifestatii, se intetesc polemicile pe marginea acestui subiect. La Praga, opozitia social-democrata, alaturi de Partidul Comunist, se opune acestui plan, ingreunand sarcina Guvernului de centru-dreapta de a obtine aprobarea Parlamentului pentru proiect.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.