Emisarul special ONU, Martti Ahtisaari, si-a prezentat presedintelui Serbiei, Boris Tadic, planul pentru statutul provinciei Kosovo. Documentul prevede ca provincia va ramine sub supraveghere internationala si pe teritoriul sau vor ramine in continuare trupe NATO.

Martti Ahtisaari a declarat ca propunerea sa este un compromis.In contextul prezentarii noului plan ONU privind provincia, fortele internationale de mentinere a pacii din Kosovo au luat masuri de intarire a securitatii.Provincia sarba Kosovo se afla sub supraveghere ONU de cand fortele sarbe s-au retras, in 1999, in urma unei interventii militare NATO.Etnicii albanezi, care reprezinta 90 la suta din populatia provinciei, doresc intr-o proportie covarsitoare separarea de Serbia.

Sarbii considera insa Kosovo - care e in continuare oficial parte a Serbiei - leaganul culturii lor, si se opun oricarei solutii care ar duce la independenta.

Emisarul special ONU Martti Ahtisaari va prezenta planul sau si liderilor albanezi din Kosovo, in capitala provinciei, Pristina.Potrivit editorului BBC pentru Europa, Mark Mardell, care a vazut propunerile, planul evita cu grija folosirea cuvantului 'independenta'.

Dar un diplomat occidental, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a spus ca planul echivaleaza cu "independenta depinzand de supraveghere internationala".

ONU ar urma sa isi mentina o prezenta militara in Kosovo

In proiectul de document se spune ca provinciei Kosovo ar trebui sa i se permita sa aiba propriul sau steag, imn national si forte armate. De asemenea, ca ar trebui sa i se permita sa faca cerere de aderare la organisme internationale cum este ONU.

Cu toate acestea, fortele NATO si ale Uniunii Europene ar urma sa ramana in rolul de asigurare a securitatii, si ar fi numit un reprezentant al comunitatii internationale, care sa aiba puterea de a interveni in cazul in care Kosovo incearca sa depaseasca limitele planului.

Kosovo nu ar putea fi divizat intre zone locuite de etnici albanezi si zone locuite de sarbi, si nici nu i s-ar permite sa se uneasca cu alte state - excluzandu-se implicit crearea unei "Albanii mari".Drepturile sarbilor din Kosovo ar urma sa fie protejate explicit, si ar fi garantata reprezentarea sarbilor in parlament, politie si sistemul functionarilor publici.

Cuvantul final asuora adoptarii planului il va avea Consiliul de Securitate ONU.Serbia spus in mod repetat ca nu va accepta nici o pierdere de suveranitate asupra provinciei.Belgradul se bucura pe de alta parte de sprijinul Rusiei, care ar putea sa isi exprime opozitia, prin veto, la Consiliul de Securitate ONU.

Deocamdata, Vuk Yarimic, consilier al presedintelui Serbiei, a spus ca va mai dura probabil pana la formularea, de catre Belgrad, a unui raspuns, deoarece dupa alegerile de luna trecuta inca nu s-a format guvernul.
"Serbiei ii va fi foarte, foarte dificil sa reactioneze oficial, fiindca trebuie sa umplem acest vid institutional - trebuie sa avem un guvern legitim care sa analizeze toate propunerile si sa raspunda la ele", a declarat consilierul presedintelui Serbiei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.