Incepand cu 1 februarie, peste jumatate de milion de lituanieni se asteapta la un gest reparatoriu pentru economiile de-o viata pierdute atunci cand tara lor si-a recastigat independenta fata de Uniunea Sovietica.

Au trecut zece ani de cand guvernul de la Vilnius a promis ca ii va compensa pe cei care au avut depuneri la echivalentul sovietic al CEC-ului.Dar statul nu si-a putut permite sa duca pana la capat aceasta operatiune pana n-a avut parte de un castig propriu neasteptat.

Pretul independentei

In 1991, cand s-a prabusit Uniunea Sovietica, peste un milion de lituanieni care isi incredintasera banii pusi deoparte Casei Sovietice de Economii au descoperit ca nu-i mai au.Depunerile erau pastrate in Rusia, iar Lituania, o data independenta, devenise o tara straina.Drept care depunatorii lituanieni nu au mai avut acces la conturile lor.Nu a fost deloc o pierdere deloc usoara pentru multi, in special in cursul crizei economice din anii 90, cand Lituania se transforma intr-o economie de piata, cu moneda proprie.In 1997, guvernul a promis ca ii va compensa pe oameni pentru rublele pierdute.S-a decis ca aceste compensatii sa fie finantate din privatizarea proprietatilor si companiilor de stat.In ultimii zece ani circa jumatate din cei afectati au beneficiat de astfel de plati.

'Un cadou neasteptat'

Intentia initiala fusese de a se achita totul pana la sfarsitul anului 2008, dar, in urma vanzarii de catre guvern, in decembrie, a cotei sale de actiuni la singura rafinarie de petrol a Lituaniei, s-a anuntat ca exista suficiente fonduri bani pentru platile cuvenite intregii jumatati de milion de persoane care inca isi mai asteapta banii.Compensatiile nu acopera neaparat depunerile in intregul lor. Ele sunt limitate la o suma ce depaseste cu putin doua mii de dolari de persoana.

Dar dupa mai bine de 15 ani in care isi luasera gandul de la economilie facute candva, multi spun ca vor trata compensatia primita drept un cadou neasteptat si vor folosi banii sa mearga in vacanta sau pentru un pic de rasfat personal.O astfel de lege este deja aplicata in Republica Moldova, unde depunatorii sunt compensati, prioritate avand cei mai in varsta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.