Parlamentarii de la Bruxelles verifica in ce fel au fost folosite informatiile despre cetatenii europeni, de catre autoritatile americane.

Parlamentarii europeni vor sa verifice cate din datele despre pasagerii curselor aeriene sau tranzactiile bancare ale unor cetateni europeni, au intrat in baza de date a asa numitului sistem anti-terorism din Statele Unite.Uniunea Europeana s-a aratat ingrijorata deja ca informatii confidentiale despre cetateni europeni ar fi ajuns in baza de date a autoritatilor de la Washington, incalcand in acest fel acordul dintre UE si SUA.

Oficialii americani sustin insa ca datele despre tranzactiile bancare internationale si despre pasagerii curselor aeriene dintre Europa si Statele Unite, sunt esentiale in lupta impotriva terorismului.Anul trecut, o companie privata, Swift, care se ocupa cu transferuri internationale de bani, a furnizat informatii autoritatilor americane, incalcand acordul dintre UE si Statele Unite referitor la datele personale.

Parlamentarii europeni vor sa verifice daca alte cereri adresate de autoritatile americane companiilor europene de telefonie mobila sau de asigurari, pentru a furniza date despre clientii lor, au ajuns si la Comisia Europeana.De altfel, Comisia de la Bruxelles a cerut deja Washington-ului sa confirme daca sistemul anti terorism american a folosit date personale ale unor cetateni europeni, incalcand acordul UE-SUA.

Parlamentarul european liberal din Olanda, Sophie Veld, a declarat ca legile americane nu se aplica in UE si ca e nevoie de o dezbatere pe tema masurilor impotriva terorismului in parlamentele statelor europene, dar si in cel de la Bruxelles.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.