Propunerile raportului Ahtisaari care prevad independenta provinciei Kosovo nu constituie un „verdict definitiv si irevocabil” este de parere adjunctul ministrului rus de externe Vladimir Titov.
Incercand sa calmeze spiritele din ce in ce mai agitate dupa anuntarea publica a raportului ONU, oficialul rus a punctat "Vreau sa subliniez inca o data, propunerile lui Ahtisaari nu reprezinta verdictul final. Rusia a pledat intotdeauna ca domnul Ahtisaari sa puna un accent deosebit pe ideile menite sa stimuleze procesul de negocieri". Moscova caua sprijinul Chinei in discutiile referitoare la soarta provinciei sarbesti, care va fi decisa de Consiliul de Securitate al ONU. "Modul in care se va decide soarta Kosovo va avea o importanta colosala, pentru ca se va proiecta asupra altor situatii regionale si internationale" a avertizat totodata Vladimir Titov adaugand "Kosovo nu trebuie comparat cu divortul civilizat dintre Serbia si Muntenegru, cu divizarea Cehoslovaciei sau cu destramarea URSS, pentru ca acolo s-au destramat uniuni statale, iar aici este vorba de ruperea unei parti din teritoriul unui stat".

Eventuala proclamare a independentei Kosovo va fi un semnal clar pentru republicile nerecunoscute din fostul spatiu sovietic, ai caror lideri au declarat in repetate randuri ca precedentul Kosovo va servi drept un bun exemplu de urmat, in actiunile lor ulterioare de recunoastere internationala a mai precizat acesta evocand si alte situatii similare din alte regiuni ale globului..


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.