Sarbatoarea religioasa Ashura, care aduna mii de irakieni siiti in orasul Karbala, a fost si in acest an marcata de violente. Politia irakiana afirma ca cel putin 36 de persoane au fost ucise in atacuri cu bomba si in cursul unei ambuscade

Dupa cum transmit insa corespondentii BBC, insurgentii au vizat in general orase mai putin importante de pe traseul procesiunii, pentru ca guvernul de la Bagdad a mobilizat forte importante pentru protectia pelerinilor.

Atacurile au survenit in ultima zi a sarbatorii Ashura, care se intinde pe durata unei saptamani. Este momentul cel mai important al calendarului religios siit iar autoritatile stiau ca violentele sectare vor escalada, asa cum s-a intamplat si in trecut. Militantii radicali suniti ii considera pe siiti eretici.

Temandu-se de atacuri precum in anii precedenti, soldate cu sute de morti, guvernul irakian a trimis o forta de 11 mii de militari si politisti la Karbala - centrul comemorarilor menite sa marcheze moartea pe campul de lupta, acum 1300 de ani, a unuia dintre nepotii Profetului Mahomed.

Noi tinte

in fata acestei desfasurari de forte, insurgentii au atacat obiective mai putin protejate. in cel mai grav incident, un atentator sinucigas a detonat explozivul pe care il avea asupra sa intr-o moschee din Bala Druz, la o suta de kilometri de Bagdad. 23 de persoane au fost ucise iar alte 51 au fost ranite.

intr-un oras din aceeasi zona, Kanakin, langa procesiunea pelerinilor a explodat o bomba plasata intr-un cos de gunoi, ceea ce a dus la moartea altor 12 persoane.

La Karbala, ceremonia s-a desfasurat fara incidente notabile. Sute de mii de pelerini siiti au mers pe aleile inguste ale orasului, infasurati in steaguri verzi, rosii si negre, pentru a marca evenimentul care a dus la schisma din interiorul islamului. Altii isi loveau zgomotos pieptul cu pumnii, urmand ritmul tobelor.

Tensiunea din acest an a fost sporita pe fondul descoperii a ceea ce autoritatile irakiene numesc un complot menit sa duca la uciderea liderilor siiti din orasul sfant Najaf. Fortele irakiene de securitate, dublate de aviatia americana si britanica, s-au luptat duminica timp de mai multe ore cu insurgenti inarmati, ucigand peste doua sute. Bagdad-ul spune ca acestia erau membrii unui cult mesianic, care doreau sa dea o lovitura decisiva factiunii siite.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.