Factiunile palestiniene Hamas si Fatah, care se lupta in Fasia Gaza, au acceptat oferta de mediere venita din partea Arabiei Saudite.

Regele Abdullah a calificat ciocnirile dintre cele doua factiuni drept 'o rusine' care compromite cauza palestiniana.

Se relateaza ca pe de alta parte diplomatii egipteni insista pe langa cele doua parti sa accepte un plan de incetare a violentelor.

Rapiri in Nablus

Violentele au declansat si un val de rapiri. Potrivit unor marturii, intr-un astfel de incident, circa 15 militanti din gruparea al-Aqsa - care are legaturi cu miscarea Fatah a presedintelui Mahmoud Abbas - au intrat intr-o banca din orasul Nablus si au rapit un lider Hamas in fata camerelor de luat vederi.

intr-un alt incident, cinci oficialitati au fost rapite din Ministerul Educatiei, aflat sub controlul Hamas.
in Gaza City, duminica se auzea ecoul rafelelor de arme automate si al grenadelor, iar civilii se grabeau sa se puna la adapost.

Seful guvernului controlat de Hamas, Ismail Haniya, a facut apel la liderul Fatah, presedintele palestinian Mahmoud Abbas, sa isi retraga oamenii inarmati de pe strazile Gazei.

Luptele dintre partizanii miscarii islamiste Hamas, care controleaza guvernul si parlamentul palestinian si cei ai partidului Fatah, al presedintelui Mahmoud Abbas, au dus la moartea a cel putin 24 de persoane, incepand de joi.

Este cel mai ridicat numar de victime din ultimele luni.
Ciocnirile au pus capat negocierilor in vederea formarii unui guvern de uniune nationala.
Disputele interpalestiniene au fost condamnate de Liga Araba, Organizatia Conferintei Islamice si Fratia Musulmana din Egipt.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.