Dupa o pauza de sase luni, gripa aviara revine in UE. Comisia europeana a confirmat ieri existenta, intr-o ferma din Ungaria, a virusului H5N1. "Autoritatile budapestane au fost informate de laboratorul de referinta al UE de la Weybridge ca este vorba de gripa aviara, cum au aratat, de altfel, testele expertilor ungari", a anuntat Philip Tod, purtator de cuvant al executivului de la Bruxelles.

Saptamana trecuta, Budapesta a anuntat depistarea unui focar al gripei aviare intr-o ferma de circa 3.300 de pasari, nu departe de Szentes, in sudul tarii. Fara a mai astepta raspunsul specialistilor britanici, autoritatile ungare au trecut la aplicarea programului de masuri de precautie prevazute pentru astfel de situatii de expertii UE.

In zonele de protectie, de exemplu, zburatoarele au ramas in locuri inchise, orice deplasari de pasari, vii sau moarte, fiind interzise. Iar carnea a fost scoasa de la vanzare. Toate aceste masuri au permis identificarea unui al doilea focar al gripei aviare, la o distanta de 8 kilometri de primul.

Virusul H5N1 al gripei aviare, care a afectat, intre sfarsitul anului 2005 si vara lui 2006, un numar de 14 state membre, plus Romania, intrata in UE la 1 ianuarie 2007, nu a mai fost detectat in UE din august anul trecut. "Nu trebuie sa ne surprinda reaparitia virusului odata cu venirea iernii si a frigului", a explicat Tod. "Acum, din moment ce iarna a sosit, in sfarsit, in Europa, am intrat intr-o perioada de risc maxim", a adaugat el, fara sa excluda posibilitatea identificarii de noi focare. Din acest motiv, comisarul Kyprianou le-a amintit ieri ministilor europeni ai agriculturii, reuniti la Bruxelles, de "necesitatea de a ramane vigilenti".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.