Pentru prima data in istoria de 59 de ani a statului Israel, in guvern a fost numit un ministru arab.

Liderul Partidului Muncii, Amir Peretz, a descris evenimentul drept un pas decisiv si important catre egalitate in societatea israeliana.

Arabii israelieni sau palestinienii cetateni ai Israelului, cum prefera sa fie numiti, reprezinta circa 20 la suta din populatia Israelului.

Ei s-au plans de repetate ori ca ar fi discriminati, desi guvernul de la Tel Aviv insista ca arabii din Israel au mai multe drepturi decat ar avea oriunde in Orientul Apropiat si Mijlociu.

Chiar si asa, numirea de duminica are implicatii semnificative.

Raleb Majadele este primul ministru musulman din cabinetul israelian. El a declarat ca numirea sa ii va ajuta pe arabi sa se simta mai bine integrati in societate.

Partidul Muncii, care este un partener minoritar in coalitia de guvernare, a facut mari presiuni pentru promovarea sa.

Numirea lui Majadele este considerata o incercare de rebalansare a coalitiei, dezechilibrata dupa promovarea in cabinet a lui Avigdor Lieberman, un reprezentant al dreptei radicale, foarte nepopular printre arabi si palestinieni.

Aducerea unui ministru arab nu va schimba insa probabil politica guvernului israelian, care incearca in continuare sa identifice o directie clara de actiune, dupa anul dificil marcat de invadarea Libanului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.