“Holocaustul nu a fost numai o rana adanca pentru cei care l-au trait, dar si pentru intreaga umanitate”

Adunarea Generala a ONU a adoptat vineri, cu o singura exceptie, cea a Republicii Islamice Iran, o rezolutie prin care este condamnata "orice incercare de a nega sau minimaliza Holocaustul". Stabilind pe 27 ianuarie Ziua internationala de comemorare a victimelor Holocaustului, rezolutia A/61/L.53 cuprinde in cele doua articole ale sale condamnarea fara rezerve de catre Natiunile Unite a negarii Holocaustului si angajamentul statelor membre de a respinge orice activitate desfasurata in acest sens.

Adoptarea de catre Natiunile Unite a unei astfel de rezolutii are loc dupa ce, cu o luna in urma, Teheranul a gazduit o conferinta internationala menita sa arunce o umbra de indoiala asupra Holocaustului. In contextul acestui eveniment presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, calificase Holocaustul drept un "mit" otravit, afirmand explicit ca exterminarea evreilor in timpul regimului nazist nu a avut loc sau a fost exagerata.

De altfel, purtatorul de cuvant al misiunii americane la ONU, Richard Grenell, declara luni, in momentul depunerii de catre tara sa a proiectului de rezolutie, ca obiectivul textului este de a "face perfect clar ca negarea sau minimalizarea importantei Holocaustului este inacceptabila, daca se doreste apartenenta la ONU". Una dintre frazele cheie preluate de rezolutie din textul proiectului propus de Statele Unite sustine ideea ca "ignorarea realitatii istorice a acestor evenimente teribile creste riscul ca ele sa se repete".

Textul rezolutiei felicita secretarul general al ONU pentru initiativa de a initia un program special dedicat Holocaustului si tarile care au creat programe educative ori au adoptat masuri de prevenire a negationismului. "Aceasta rezolutie reflecta atitudinea dominanta a comunitatii internationale" a declarat Ban Ki-moon, secretarul general ONU adaugand prin vocea purtatorului sau de cuvant ca "negarea unor fapte istorice precum Holocaustul este inacceptabila".

Reprezentantul statului Israel la ONU, Dan Gillerman, a subliniat ca prin aceasta rezolutie Adunarea Generala le-a redat victimelor si supravietuitorilor Holocaustului demnitatea pe care anumite spirite malefice au incercat sa le-o rapeasca". "Lectiile Holocaustului sunt universale" a continuat el. La randul sau, purtatorul de cuvant al ministerului israelian de externe, Mark Regev, a declarat vineri Agentiei France Presse, ca adoptarea rezolutiei "inseamna ca un guvern care ofera o tribuna sau protectie celor care neaga Shoahul isi va atrage condamnarea din partea comunitatii internationale.

"Prin comemorarea Holocaustului, comunitatea internationala isi reafirma responsabilitatea de a combate anisemitismul, rasismul si orice forma de intoleranta politica, etnica sau religioasa" a declarat si reprezentatul Germaniei, care a luat cuvantul in numele statelor membre ale Uniunii Europene, neuitand sa sublinieze responsabilitatea speciala a tarii sale in crimele regimului nazist. Singura voce discordanta a fost cea a reprezentantului Republicii Islamice Iran, care a catalogat rezolutia drept o "incercare ipocrita si politizata a statului Israel", reclamand dreptul tarii sale de "a evalua realitatea faptelor". 27 ianuarie, data la care, in 1945 lagarele naziste de la Auschwitz-Birkenau au fost eliberate de trupele sovietice, a fost comemorata ca zi a Holocaustului in mai multe tari ale lumii, inca din 2006.

"Aceasta este o zi de amintire si comemorare, o zi in care reflectam la suferintele celor care au fost ucisi si torturati, cat si de tristete pentru cei care si-au pierdut persoane dragi. Holocaustul nu a fost numai o rana adanca pentru cei care l-au trait, dar si pentru intreaga umanitate. Trebuie sa ne amintim, pentru a nu lasa istoria sa se repete" se apreciaza intr-un comunicat de presa al Ambasadei Israelului la Bucuresti, dat publicitatii cu ocazia acestei zile. Comunitatea evreiasca din Romania a comemorat in urma cu o saptamana victimele rebeliunii legionare din 21-23 ianuarie 1942.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.