"Nu traim intr-o democratie adevarata si deplina", a declarat fostul premier Italian, Silvio Berlusconi dupa ce instanta suprema de la Roma a declarat neconstitutionala, miercuri, o lege adoptata in timpul mandatului sau, ce restrictiona cazurile in care verdictul unui tribunal poate fi contestat in apel. Potrivit unor surse judiciare, aceasta decizie va permite procurorilor sa conteste in apel achitarea lui Berlusconi din 2004 intr-un caz in care era acuzat ca a mituit judecatori pentru a bloca vanzarea lantului alimentar de stat SME unui om de afaceri rival.

Berlusconi care a replicat prompt, a mai declarat ca decizia Curtii "confirma ca toate institutiile sunt in mainile stangii, care face exact ce doreste". Controversata lege, care a facut parte dintr-un program de reforma a sistemului juridic initiat de Berlusconi, a fost adoptata in februarie 2006, dar numai dupa ce presedintele Carlo Azeglio Ciampi a respins-o ca fiind neconstitutionala. Legea impiedica procurorii sa faca apel impotriva unui verdict de achitare pronuntat in prima instanta. Procesele penale italiene se intind adesea pe durata mai multor ani pentru ca si procurorii si acuzatii contesta verdictele.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.