In acest an, schimbarea climatica este principala tema de discutie a Forumului Economic Mondial

Peste 2.400 de oameni de afaceri, lideri politici, jurnalisti, dar si celebritati participa, saptamana aceasta, la Forumul Economic Mondial, desfasurat la Davos, in Elvetia. Cu 17 sesiuni pe tema schimbarii climatice, intalnirea de anul acesta va fi una dintre cele mai "verzi".

Iar acest fapt se datoreaza membrilor forumului care sunt extrem de interesati de acest subiect si de tot ce implica securitatea mediului, dupa cum afirma presedintele Initiativelor pentru Mediu al forumului, Dominic Waughray. Cu toate acestea, tema din acest an este "Conturarea Agendei Globale: Ecuatia schimbarii puterilor".

Cei prezenti vor incerca sa rezolve o noua problema mondiala, si anume cum pot sa intreprinda actiuni colective intr-o lume in care SUA sunt prea slabe sa mai domine, dar prea puternice sa fie contrazise, in care vechile si noile puteri concureaza pentru influenta si resurse si in care revolutia tehnologica le-a conferit putere cetatenilor obisnuiti.

India, China si Brazilia sunt noile puteri economice mondiale

Una cate una, institutiile internationale create in urma celor doua razboaie mondiale au vazut cum influenta lor este diminuata de aparitia unor noi puteri economice mondiale ca India, China si Brazilia, scrie "International Herald Tribune". Iar acest lucru nu a dus decat la schimbarea balantei economice globale si la razvratirea unor state bogate in resurse energetice, ca Iranul si Rusia.

Apelurile Organizatiei Natiunilor Unite sunt de cele mai multe ori ignorate. Iar prima tara pe lista celor care nu iau in seama avertismentele este Iranul, care continua sa imbogateasca uraniu. Apoi, Coreea de Nord are propria bomba nucleara, iar in Sudan, cetatenii continua sa fie ucisi. Fapt pentru care una din teme este si securitatea globala a rezervelor energetice, inclusiv dezvoltarea unor combustibili alternativi, mai ales dupa intreruperea furnizarii de petrol de catre Rusia in Belarus si Ucraina, dar si dupa atacurile asupra unor conducte din Irak si Nigeria si instabilitatea pretului petrolului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.