Forumul economic mondial (WEF) si-a deschis ieri lucrarile in statiunea elvetiana de schi Davos, avand o agenda de lucru extrem de bogaata. Cu toate ca tema oficiala a reuniunii a fost proclamata incalzirea globala, cele mai interesante discutii se vor derula in jurul subiectelor legate de "petroeconomic" - cu accent pe cresterea influentei politice a tarilor exportatoare de "aur negru".

Conferinta va dura pana la 28 ianuarie. Printre cei 2.400 de delegati, figureaza 24 de sefi de stat, 85 de ministri, 24 de ambasadori, 85 de lideri de organizatii internationale, 22 de autoritati religioase si peste 800 de conducatori de companii industriale. Conform programului, discursul inaugural urma sa fie citit de cancelarul german Angela Merkel.

Aseara insa, seful guvernului de la Berlin nu putuse decola spre Davos din cauza conditiilor atmosferice nefavorabile. inca o data, China si India au fost vedete, dupa ce au afisat o crestere impresionanta in 2006. "Cred ca tara noastra va cunoaste un an si mai bun in 2007", a anuntat Zhu Min, vicepresedintele Bank of China. in studiile publicate cu ocazia Forumului, sefii de intreprinderi se arata foarte increzatori in bunul mers al economiei mondiale.

Pe fondul dezbaterilor privind clima, propunerile lansate in ajun de presedintele american George W. Bush in vederea reducerii consumului de energie in Statele Unite au fost prudent salutate ca un prim pas. "Este un pas intr-o directie buna, este recunoasterea legaturii dintre activitatea umana si schimbarile atmosferice", a declarat Nicholas Sterne, consilier al guvernului britanic si autor al unui recent raport referitor la riscurile legate de incalzirea planetei. Forumul spera, in egala masura, sa faciliteze dialogul cu irakienii.

La Davos se spera, de asemenea, intr-o relansare a procesului de pace din Orientul Mijlociu, avand in vedere ca la reuniune vor veni liderul palestinian Mahmoud Abbas si vicepremierul israelian Shimon Peres, insotit de seful diplomatiei de la Ierusalim, Tzipi Livni. Negocierile referitoare la noua ordine comerciala mondiala au fost programate pentru sambata si se mizeaza pe prezenta a aproximativ 30 de ministri de resort din statele membre OMC.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.