Legislativul European cere investigatii suplimentare pentru bazele CIA din Romania

Comisia temporara a Parlamentului European pentru anchetarea activitatilor CIA in Europa a adoptat ieri versiunea finala a raportului alcatuit de eurodeputatul Claudio Fava. In favoarea raportului au fost 28 de voturi - din partea liberalilor si socialistilor, 17 voturi au fost impotriva - din partea popularilor europeni, existand si 3 abtineri. Raportul contine o recomandare facuta Comisiei si Consiliului UE de a identifica eventualele incalcari ale Articolelor 6 si 7 din Tratatul Uniunii Europene, referitoare la drepturile omului.

Pozitiile europarlamentarilor

"Raportul reprezinta o formula echilibrata intre cei care sustin ca nu s-a intamplat nimic si cei care se opun cooperarii cu Statele Unite in lupta impotriva terorismului. In principiu, sustinem acest tip de cooperare, dar raportul denunta esecul Consiliului si statelor membre de asumare a responsabilitatilor, fapt concretizat in colaborarea activa sau pasiva la transferurile extraordinare efectuate de CIA", a explicat Ignasi Guardans, coordonatorul liberalilor in Comisia temporara.

In schimb, Grupul PPE-DE (Partidul Popular European - Democratii Europeni) a denuntat "un raport tendentios si imprecis". "Desi sustine scopul investigatiei referitoare la presupusele transporturi si detentii ilegale, Grupul PPE-DE se pronunta impotriva raportului final al Comisiei temporare", se arata intr-un comunicat al formatiunii. "Raportul sustine ca in multe cazuri este vorba de transporturi si detineri ilegale, dar exista putine dovezi clare in acest sens. Nu putem tolera activitatile ilegale sau transferul oamenilor in vederea torturii. Este o problema importanta, iar raportul trebuie sa fie mai precis si mai echilibrat", incheie liderii PPE-DE.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.