Cei 27 si-au reiterat apelul lor pentru formarea rapida a unui guvern pro-european in Serbia. ingrijorarea UE este evidenta. Nu din cauza rezultatului scrutinului legislativ de duminica. Ultranationalistii au realizat, este adevarat, cel mai bun scor, dar seful tarii Boris Tadici nu le va incredinta formarea guvernului. Probabil, Partidul Radical va intra in opozitie. Preocuparea Bruxelles-ului se numesete Kosovo.

Peste cateva zile, emisarul special al ONU Martti Ahtisaari trebuie sa prezinte concluziile sale privind Kosovo. Este asteptata si o solutie la aceasta problema vitala pentru stabilitatea Balcanilor. Ar putea fi vorba, potrivit agentiilor de presa, de un statut special pentru aceasta provincie sarba cu populatie majoritar albaneza, un statut care sa presupuna o independenta cu o prezenta internationala si o larga autonomie pentru minoritatea sarba, care constituie 8 la suta din locuitori. UE estimeaza necesare discutii cu Belgradul pentru dezamorsarea opozitiei Rusiei, traditionalul aliat al sarbilor, care a amenintat deja ca va depune veto-ul sau la propunerile lui Ahtisaari, daca vor fi depuse in Consiliul de securitate al ONU. Moscova considera de neacceptat sa impui din exterior o solutie in cazul Kosovo.

"Integritate teritoriala"

in plus, scria "Frankfurter Rundschau" intr-un articol intitulat "Putin avertizeaza UE", presedintele Rusiei a avansat teza conform careia rezolvarea diferendului Kosovo va deveni un proces pentru reglementarea unor conflicte similare din fostele republici sovietice. De fapt, nota publicatia citata, liderul de la Kremlin se teme de influenta pe care problema kosovara ar putea-o exercita asupra starilor de criza din interiorul propriului sau stat. Este, inainte de toate, vorba de Cecenia", explica ziarul. Laitmotivul lui Putin este ca orice solutie gasita trebuie sa respecte un principiu general valabil, si anume "integritatea teritoriala". Pe de alta parte, nota publicatia, presedintele Putin nu vrea sa piarda atuurile pe care el le are in jocul angajat cu Georgia, si anume dorinta politicienilor regionali ai Abhaziei si Osetiei de Sud de a se desprinde de Georgia si de a se apropia de Rusia.

Precedent international

Privind lucrurile din alta perspectiva, cotidianul britanic "The Guardian" estima ca "desprinderea Kosovo ar putea spori sperantele nationalistilor din intreaga lume". Daca planul sustinut de Statele Unite, Marea Britanie si Germania va fi oficial adoptat in Consiliul de securitate al Natiunilor Unite, el va fi perceput ca un important precedent international juridic de catre miscarile secesioniste, de la Georgia si Republica Moldova pana in Cehia si, de ce nu, Scotia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.