Angela Merkel nu a reusit sa-l convinga pe Vladimir Putin sa faca nici concesie in cazul embargoului impus de Moscova importurilor de carne din Polonia. Inainte de a pleca spre Soci, ea declarase, chiar, ca problema aceasta "este rezolvata". Duminica, dupa discutia cu Vladimir Putin, ea a marturisit insa ca problema este in continuare nesolutionata.

"Sper ca vom putea incepe discutiile privind noua intelegere cu Rusia la summitul de pe 18 mai", a declarat Angela Merkel. La randul sau Vladimir Putin, care nu doreste ca problema emborgoului impus de Moscova importurilor de carne din Polonia sa figureze Rusia pe agenda de lucru UE, a indicat ca o posibila solutie a acestei probleme poate fi identificata doar prin contacte "directe dintre serviciul veterinar rusesc si reprezentantii industriei poloneze a carnii".

Pozitia Rusiei a surprins Varsovia, Ewa Lewicka, medicul principal veterinar al Poloniei, declarand ca tara sa vrea sa fie tratata ca si celelalte state ale Uniunii Europene si prin urmare Bruxelles-ul este cel care trebuie sa discute in numele ei. Embargoul rusesc impus carnii poloneze este in vigoare din octombrie 2005.

El a fost citit intotdeauna ca o masura punitiva aplicata de Kremlin guvernului de la Varsovia pentru implicarea in alegerile din Ucraina, sabotarea acordului energetic dintre Rusia si Uniunea Europeana si pentru repetatele critici aduse Moscovei de catre presedintele, primul ministru si ministrul de externe al Poloniei.Valoarea pierderilor materiale inregistrate de catre partea poloneza in cele 14 luni care au trecut de la impunerea embargoului se ridica la 145 de milioane de euro.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.