In atentatele de la sfarsitul saptamanii, din Irak, au murit 27 de soldati americani. in cele doua atacuri teroriste simultate de ieri, de la Bagdat, au murit 78 de oameni. Alti 156 au fost raniti. Un macel. inca unul. Cati irakieni au murit de la incheierea razboiului? Cifrele difera de la sursa la sursa.

Unii vorbesc de peste o jumatate de milion de civili, altii de mai putin de 100.000. Probabil nici nu exista o statistica exacta. Sau daca e, nu e data publicitatii. Dar e trist. si revoltator. Mai ales cand vezi ca nimic nu ajuta la calmarea situatiei. Conflictul din Irak a readus la suprafata uri cu greu inabusite, rani vechi, redeschise cu brutalitate.

Cand si cum se pot ele cicatriza, greu de spus. Va ajuta ultimul plan american? indoielnic. O demonstreaza insusi faptul ca ultimele atacuri s-au produs dupa sosirea in zona a primului contingent din trupele de intarire a prezentei militare americane. Sunt alte solutii? Expertii americani din comisia Baker a vorbit, la un moment dat, despre o implicare in eforturile de pace a Siriei si Iranului, in calitatea acestora de importanti factori regionali de influenta.

Administratia de la Casa Alba a respins insa acest scenariu in favoarea altuia, ce presupune suplimentarea fortei armate si lansarea unei puternice ofensive. Operatiunea ar urma sa fie declansata, cel mai devreme, la 1 februarie. in vizor: insurectia sunnita, grupul terorist Al Qaeda din Irak si militiile care il sustin, precum si militiile siite.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.