China se confrunt cu critici pe plan internaional din cauza unui test cu o rachet pe care l-ar fi efectuat sptmna trecut n spaiu.

China se confrunta cu critici pe plan international din cauza unui test cu o racheta pe care l-ar fi efectuat saptamana trecuta in spatiu.
Beijing-ul a facut primele declaratii oficiale despre informatiile ca saptamana trecuta a testat o arma anti-satelit saptamana trecuta, in spatiu, dar inca nu a confirmat sau dezmintit efectuarea testului.

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a indemnat China sa se tina de promisiunea de a nu militariza spatiul.

Semne de intrebare

Purtatorul de cuvant al Ministerului de externe de la Beijing, Liu Jinchiao, a declarat BBC-ului ca China este hotarata sa respecte folosirea spatiului in mod pasnic si se opune oricarui fel de curse a inarmarilor.

Purtatorul de cuvant nu a vrut insa nici sa confirme si nici sa infirme relatarile ca saptamana trecuta China a folosit o racheta balistica cu raza medie de actiune, cu baza la sol, ca sa distruga un satelit meteorologic lansat in 1999.

Statele Unite si-au exprimat deja ingrijorarea, iar vecinii, inclusiv Japonia si Australia, au cerut sa li se dea explicatii. Marea Britanie s-a alaturat si ea criticilor internationale.

Joi seara tarziu, purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala al Statelor Unite a confirmat un articol aparut intr-o revista americana specializata in tehnologie spatiala, in care se relata ca testul a avut loc.

In articol se mai spunea ca satelitul meteo a fost distrus de un sistem anti-satelit lansat pe 11 ianuarie de la Centrul Spatial Xichang, sau din apropierea lui.

Posibile consecinte

Daca va fi confirmat si de Beijing, ar fi primul test de acest fel din anii 80, cand atat Statele Unite si Uniunea Sovietica au distrus sateliti aflati in spatiu.

La vremea respectiva, acele teste au fost oprite din cauza semnelor de intrebare privind afectarea, de catre resturile rezultate, a satelitilor militari si civili. Testul despre care se relateaza acum a starnit acelasi fel de nelinisti.

Dar el ar putea alimenta si preocuparea tot mai mare, pe plan international, in ceea ce priveste capacitatea militara in ascensiune a Chinei.

Dupa cum relateaza corespondentul BBC la Beijing, China vrea o armata puternica pe masura fortei sale economice.

Cheltuielile militare sunt un secret pazit cu strasnicie, dar analistii sugereaza ca in ultimii ani ele au sporit rapid, amplificand temerile legate de ambitiile Chinei in regiune.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.